GRADONAČELNIK TOMAŠEVIĆ Čuo sam se s Barbarićem, oni rade na otklanjanju kvara kako bi se do večeri normalizirala opskrba - Kanal 5

GRADONAČELNIK TOMAŠEVIĆ Čuo sam se s Barbarićem, oni rade na otklanjanju kvara kako bi se do večeri normalizirala opskrba

Na konferenciji za novinare gradonačelnik Tomašević osvrnuo se na imenovanje u Holdingu Dubravka Karačića koji je jutros imenovan kao član uprave za podruje financija te napomenuo da Karačić dolazi iz područja financija u kojima ima više od 20 godina iskustva, ovlašteni je revizor, osam godina je bio revizor u Zagrebačkoj banci.

“Gospodin Karačić će se pridružiti upravi koju čine Matija Subašić Maras, Ivan Novaković kao predsjednik Uprave te će sada biti član Uprave za financije”, rekao je gradonačelnik Tomašević.

Osvrnuo se i na natječaje za koje će uprava Holdinga donijeti odluku o imenovanju. Završio je natječaj za Arenu, Autobusni kolodvor, Gradska groblja, Vladimir nazor te Zagrebački digitalni grad i Zrinjevac. “Za voditelje je bilo preko 100 prijava, uskoro kreće proces selekcije”, komentirao je Tomašević.

“Sa svim dozama cijepljeno je 67 posto odraslog stanovništva, a 75 posto bar jednu dozu cjepiva i po tome Grad Zagreb prednjači”, poručio je Tomašević. Do sada je cijepljeno na Velesajmu 41 926 osoba.

Gradonačelnik se osvrnuo na pucanje magistralnog vrelovoda, napomenuvši da time upravlja HEP koji je državna tvrtka, ali da to u krajnjem slučaju utiče na kvalitetu građana zapadnog dijela Zagreba.

“Čuo sam se s Barbarićem, oni rade na otklanjanju kvara kako bi se do večeri normalizirala opskrba” rekao je Tomašević te nadodao da je HEP krenuo u sanaciju vrelovodne mreže u Zagrebu te kako je ovo ljeto bilo dosta radova.

Što se zapadnog dijela tiče predviđeno je da se ovaj vrelovod sanira u nekoliko sljedećih godina, izjavio je.

Foto: Screenshot

“Grad Zagreb je objavio natječaje za svoje stipendijske programe. Usvojene su sve izmjene vezano za stipendijske programe Grada Zagreba. Za stipendijski program izdvojena su veća sredstva po svim osnovama, ukupno 44 milijuna kuna za stipendijske programe”, rekla je zamjenica gradonačelnika Dolenec.

Novost je da se u programu deficitarnih zanimanja nude stipendije za studiranje, svi nastavni smjerovi prirodoslovnih studija; matematika, fizika, biologija, kemija. Tu je i preddiplomski i diplomski studij rehabilitacijsko edukacijskog smjera, logopedije, ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja.

“Područje ranog i predškolskog obrazovanja je izuzetno važno jer je Grad Zagreb tu zainteresiran kao potencijalni poslodavac” poručila je Dolenec. Stipendiraju se studiji medicine i sestrinstva. “Natječaj je otvoren do 27.12., Grad Zagreb će imati preko 1100 stipendista u ovoj godini, što je oko 20 posto više” rekla je Dolenec.

Zamjenik Luka Koralet izvijestio je o obnovi tri zgrade javne namjene, a to su škola Miroslav Krleža na Kaptolu, područna škola Pongračevo na Trešnjevci i dvorana uz školu Dragutina Domjanića na području Podsuseda. Napomenuo je kako je obnova bila vrlo zahtjevna.

“U školu Miroslava Krleže ide 262 đaka u 16 razrednih odjela. Izvedena je cjelovita obnova s ojačanjem na tzv. Razinu 3. To su veliki i kontradiktorni zahtjevi, vrijednost je u potpunosti financirao Grad Zagreb, ali nastojat ćemo kroz druge smjerove vratiti uložena sredstva” poručio je Koralet te je nadodao da bi do idućeg polugodišta učenici trebali biti ponovo u školi.

“Osnovnu školu Pongračevo pohađa 101 učenik u 5 razrednih odijeljena, a vrijednost radova iznosi 41,6 milijuna kuna. Svečano otvorenje će biti u petak, 3.12.” poručio je Koralet. Nova dvorana uz školu na Podsusedu, škola ima preko tisuću učenika u 44 razredna odjela. Vrijednost radova je 46 milijuna kuna.

Gradonačelnik je odgovorio na novinarsko pitanje o kvaru u Zapruđu.

“Jučer je bila situacija u Zapruđu da građani dva sata nisu imali vodu jer je bio kvar na jednom cjevovodu koji se odmah sanirao, ali nije bio veći kvar. Vodoopskrbnu mrežu trebamo sanirati, u nju se nedovoljno ulagalo s obzirom na gustoću naseljenosti.

To nije slučajno i mi u suradnji s ministarstvom gospodarstva i održivog razvoja planiramo i sa hrvatskim vodama projekt vrijedan milijardu i 800 milijuna kuna koliko će ići investicija u vodoopskrbnu mrežu i mrežu odvodnje u Zagrebu sljedećih devet godina. To će biti drugačiji i bolji sustav koji će detektirati gdje se nalaze puknuća s obzirom na direktive koje nam dolaze jer mi to više ni financijski ne možemo priuštiti”.

“Vrelovodna mreža je u ingerenciji HEP-a i iz Eu fondova su već isfinancirani radovi od ljeta. Dobar dio je odrađen, dobar će biti u idućim godinama. Nema alternative da infrastrukturu uredimo. Radimo i financijske i sve druge uvjete kako bi se to dogodilo. Čak 40 posto više sredstava ćemo povući iduće godine” rekao je gradonačelnik. Ne želim prizivati zlu nevolju, ali cijela infrastruktura je neadekvatna, ali ne treba mijenjati samo cijevi već čitav sustav” poručio je Tomašević.

Gradonačelnik je najavio da će krenuti natječaji za dječje vrtiće, te da se spremaju projekti u iznosu od 800 milijuna kuna.

Leave a Comment

Your email address will not be published.