Građanska inicijativa 'Tata Roberto i tata Ivan' traže duži boravak roditelja s bolesnom djecom - Kanal 5

Građanska inicijativa ‘Tata Roberto i tata Ivan’ traže duži boravak roditelja s bolesnom djecom

Građanska inicijativa “Tata Roberto i tata Ivan” zatražila je od ministra zdravstva Vilija Beroša i Nacionalnog stožera civilne zaštite da donesu jasne i razumne kriterije na razini države po kojima bi obitelji boravile uz svoje najbliže u bolnicama.

Mjera koja je trenutno na snazi propisuje 15 minuta boravka roditelja uz dijete na bolničkom liječenju ili nekog drugog člana obitelji uz osobu koja je korisnik staračkog doma ili centra za osobe s teškoćama u razvoju. Ta mjere nije prihvatljiva, stoji u priopćenju Građanske inicijative “Tata Roberto i tata Ivan”.

Svoju tvrdnju temelje na znanstveno utvrđenim činjenicama i međunarodnim dokumentima, na uputama Svjetske zdravstvene organizacije, UNICEF-a, pravobraniteljice za djecu te svih relevantnih znanstvenih časopisa koji govore o važnosti fizičkog kontakta za fizički razvoj i psihičko zdravlje djece.

Iz Ministarstva zdravstva im je rečeno da je potreban sastanak ekspertne skupine koji se zbog godišnjeg odmora može održati najranije za dva tjedna. Inicijativa taj rok smatra neprihvatljivim te traži da se poput online sjednica vlade tijekom lockdowna ili telefonski u roku od 24 do 48 sati održi sastanak ekspertne skupine te da se postojeća mjera revidira.

Zbog odluke da roditelji bolesnu djecu mogu posjetiti na samo 15 minuta u bolnicama, dvojica očeva, Ivan Pokupec i Roberto Mateš krenuli su u prosvjednu akciju kampiranja ispred Klinike za dječje bolesti Zagreb.

Podršku dvojici očeva, koji poručuju da ispred Klaićeve planiraju biti dokle god ministar zdravstva ne da jasnu novu uputu, došlo je jučer dati još desetak roditelja.

Leave a Comment

Your email address will not be published.