Država će plaćati najamninu građanima čiji su domovi neuporabljivi zbog potresa - Kanal 5

Država će plaćati najamninu građanima čiji su domovi neuporabljivi zbog potresa

Vlada je donijela Odluku o financiranju najamnine za stambeno zbrinjavanje osoba čije su nekretnine stradale u potresu, i to u iznosu do maksimalno 70 kuna po metru četvornom.

Vlasnicima obiteljskih kuća, stanova i zaštićenim najmoprimcima koji su stanovali i imali prijavljeno prebivalište ili boravište u vrijeme nastanka nepogode u obiteljskim kućama, višestambenim zgradama i stambeno poslovnim zgradama na spomenutim područjima i koje su u pregledu zgrada označene kao N1 (neuporabljivo – zbog vanjskog utjecaja) i N2 (neuporabljivo – zbog oštećenja), te stoga nisu podobne za stanovanje do obnove, financirat će se najamnina za zamjenski stan.

Najamnina će se plaćati vlasnicima stambenih objekata koji nemaju drugu stambenu nekretninu na području udaljenom više od 20 kilometara od adrese oštećene kuće ili stana, a apsolutni iznos financiranja ograničen je brojem kvadratnih metara po članu kućanstva i cijenom najma po metru četvornom.

Vlada je predvidjela prosječnu cijenu najama u visini 3.500 kuna mjesečno, a financijska sredstva planirana su u iznosu od 52,5 milijuna kuna za razdoblje do 1. rujna 2021. godine. Sredstva za financiranje najamnina za zamjenske stanove prihvatljiv su trošak te će Vlada aplicirati na Fond solidarnosti Europske unije.

Fotografije: Nikola Grmoja

Leave a Comment

Your email address will not be published.