Gospođe i gospodo Milanović, Plenković, Bernardić, Škoro, Mrak Taritaš, Petrov, Orešković... Zašto ne reagirate na mađarske provokacije, sad i napade na hrvatske medije? - Kanal 5

Gospođe i gospodo Milanović, Plenković, Bernardić, Škoro, Mrak Taritaš, Petrov, Orešković… Zašto ne reagirate na mađarske provokacije, sad i napade na hrvatske medije?

Umjesto isprike iz prijateljske Mađarske stižu nam novi napadi na hrvatske medije, drugi put u 24 sata, uglavnom na nezavisne hrvatske portale, a ponajviše na Index, na kojega se obrušio sam mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjart.

Naime, prema facebook objavi mađarskog ministra vanjskih poslova Szijjarta, Index i neki hrvatski mediji su “fake news tvornice koje se preko svojih laži ne libe okrenuti narode jedne protiv drugih”. A u svojoj izjavi mađarski državni tajnik Tamas Menczer proziva i hrvatske političare za koje kaže da zadnjih dana neutemeljeno kritiziraju premijera Viktora Orbana i šire lažne vijesti.

Da hrvatskoj javnosti i velikom dijelu novinara nije itekako dobro poznata situacija sa (ne)slobodom medija u Mađarskoj, ove bi drske i nediplomatske izjave mađarskih diplomata bile iznenađujuće. No, nije tako, pa je ovo samo nastavak niza mađarskih provokacija prema susjednim zemljama sa sve jasnijim nacionalističkim teritorijalnim pretenzijama, a nikako naizgled emocionalnim reminiscencijama.

Baš me briga što Mađarska mora nema, ali brinem(o) kad se mađarska službena politika obrušava i drsko miješa u medijske slobode u Hrvatskoj. Zar im nije dovoljno bilo to što je Hrvatska (pre)šutjela tijekom cijelog perioda svog mandata predsjedateljice Europskom unijom, a (pre)šutjet će im i još ovih par tjedana, sve zamjerke EU na političke nedemokratske devijacije Orbanove politike?

Sad već očekujem(o) da službeni Zagreb odgovori mađarskom ministru, kratko i jasno; Rijeka nije i nikada neće biti mađarsko more! Mađarski diplomati i političari nek nastave svoje ‘monopoly’ društvene igrice u okvirima svoje unutarnje politike, a nek se ostave ‘mokrih snova’ o hrvatskim zemljama.

Zar nije u sjedištu stranke Viktora Orbana bila, a možda i dalje jest, izložena golema slika “Velike Mađarske”? Pametnome dosta.

Leave a Comment

Your email address will not be published.