Glavni organizator napada na Kapitol dobio je 22 godine zatvora - Kanal 5

Glavni organizator napada na Kapitol dobio je 22 godine zatvora

Bivši vođa američke skupine ekstremne desnice Proud Boys Enrique Tarrio osuđen je na 22 godine zatvora, što je najteža kazna izrečena za napad na Kapitol.

Prošlog su tjedna četvorica pripadnika Proud Boysa, koji su u svibnju proglašeni krivima kao i Enrique Tarrio, osuđeni na zatvorske kazne od 10 do 18 godina.

Dvjestotinjak pripadnika Proud Boysa napalo je 6. siječnja 2021. godine Kapitol, sjedište američkoga Kongresa, kako bi pokušali spriječiti potvrdu izborne pobjede demokrata Joea Bidena nad tadašnjim predsjednikom Donaldom Trumpom.

Taj je dan, rekao je sudac Timothy Kelly, “izbrisao našu tradiciju mirnog prijenosa vlasti”.

Za razliku od ostale četvorice Tarrio, za kojega je tužiteljstvo tražilo 33 godine zatvora, toga dana nije bio u Washingtonu, no sudac je procijenio da je “Tarrio bio glavni pokretač urote”.

Na suca, kako se čini, nije djelovalo kajanje optuženoga, čiji su glas povremeno gušili jecaji i koji je 6. siječnja 2021. ocijenio “strašnim danom” te zatražio “milost”, kao što su prije njega učinile njegova sestra, zaručnica i majka.

Tužitelj Conor Mulroe tražio je oštriju kaznu za Tarrija od one koju su dobili ostali, dok su njegovi odvjetnici tvrdili da njihov klijent nije sudjelovao u napadima jer toga dana nije bio u Washingtonu. Sudac je, međutim, ocijenio da se zahvaljujući tome mogao “ograditi” od napada na Kapitol. “Tarrijeva odsutnost ne umanjuje težinu njegovih djela jer je on bio više general nego običan vojnik”, ustvrdilo je tužiteljstvo.

Leave a Comment

Your email address will not be published.