GLAS PODUZETNIKA Poruke s prosvjeda; dosta je diskriminatornih odluka i neadekvatnih ekonomskih mjera - Kanal 5

GLAS PODUZETNIKA Poruke s prosvjeda; dosta je diskriminatornih odluka i neadekvatnih ekonomskih mjera

S prosvjeda u organizaciji Udruge glas poduzetnika poslane su mnoge poruke Vladi Repblike Hrvatske, od kojih neke prenosimo;

Tražimo obeštećenje za sve poduzetnike kojima je zabranjen rad.

U velikoj prosvjednoj akciji udruge Glas poduzetnika sudjelovalo je preko pet tisuća ljudi koji su se pridržavali svih propisanih epidemioloških mjera. Na line streamingu pod nazivom ‘Ispovjedaonica’ izjavu je dalo stotine poduzetnika, obrtnika, zaposlenika i građana koji su izrazili svoje nezadovoljstvo nedostatnim ekonomskim mjerama i diskriminatornim odlukama.

U Glasu poduzetnika ističu kako akcija nije bila usmjerena protiv epidemioloških mjera, naprotiv. Željeli su pokazati da su građani nezadovoljni ekonomskim mjerama koje nisu adekvatne, a kao što smu već mnogo puta ponovili, mjere za očuvanje radnog mjesta od 4.000 kn su namijenjene zaposlenicima. One nisu mjera pomoći za poduzetnike. Radi se o plaći koja je manja od prosječne hrvatske plaće i UGP poziva sve dužnosnike i ministre da smanje svoje plaće na 4.000 kn. Na taj način, oni koji govore da su mjere dovoljne, mogu iz prve ruke pokazati je li doista tako, tvrde u UGP-u.

“Naši zahtjevi su jasni, želimo kvalitetne ekonomske mjere i plan kako će Vlada Republike Hrvatske pomoći hrvatskom gospodarstvu. Tražimo obeštećenja za sve poduzetnike i obrtnike koji su zatvoreni! Smatramo da je krajnje vrijeme da se razmišlja i o djelatnostima koje su zatvorene gotovo cijelu godinu. Event industrija, putničke agencije i povremeni prijevoz putnika bilježe ogromne gubitke, a pomoći za njih nema. Ovo nije bio prosvjed samo za ugostitelje, već za sve poduzetnike i obrtnike koji su već previše izgubili. Jasno i glasno smo poručili da je dosta diskriminatornih mjera i da Vlada RH mora početi raditi svoj posao.”

“Ne tražimo milostinju, treba nam pravo na rad i život. Uzeli ste nam osnovno, obeštetite nas!” – poručila je jedna poduzetnica.

“Zašto poduzetnike pretvarate u građane drugog reda i pretvarate u socijalne slučajeve?” – komentirao je još jedan poduzetnik.

“Imam kćer od osam mjeseci i nisam u stanju privređivati za svoju obitelj, ove mjere uništavaju male i srednje poduzetnike.” – kazao je mladi otac.

Našu akciju i borbu protiv diskriminatornih odluka sjajno je sažela jedna od voditeljica regionalnog ureda UGP-a:

“Mi poduzetnici jesmo poslodavci, a Vlada Republike Hrvatske i Ministarstvo gospodarstva su naši zaposlenici. Poduzetnici privređuju, stvaraju i plaćaju plaće radnika, a to su između ostalog i zaposlenici ministarstva te ministar gospodarstva. Mi nismo zadovoljni s vašim radom i mi imamo pravo reći da nismo zadovoljni, jer mi plaćamo vaše plaće. Morate shvatiti da ste vi naši zaposlenici, ako mi nešto tražimo, vi to morate ispuniti. Tako funkcionira demokracija.” – rekla je Natalia Zielinska, voditeljica regionalnog ureda UGP-a u Ogulinu.

Leave a Comment

Your email address will not be published.