Glas poduzetnika: Neetično je da optuženi dužnosnici primaju plaću još 12 mjeseci - Kanal 5

Glas poduzetnika: Neetično je da optuženi dužnosnici primaju plaću još 12 mjeseci

Glas poduzetnika je anketiranjem 97 posto svojih članova došla do zaključka kako Josipa Rimac ne bi smjela nastaviti primati plaću po modelu 6+6 odnosno 6 cijelih plaća i šest pola plaća narednih 12 mjeseci. 

Anketno pitanje je glasilo; “Trebaju li dužnosnici, razriješeni s funkcija zbog optužbi za koruptivne radnje nastaviti primati plaću?” Čak 97% ispitanika smatra kako to ne bi trebalo biti tako.

Iako je bivša državna tajnica u Ministarstvu uprave Josipa Rimac smijenjena s funkcije i u istražnom pritvoru, nastavit će dobivati punu plaću još šest mjeseci te pola plaće još šest. Svega 2% smatra kako je to u redu, dok najveći broj ostalih misli kako se time ismijavaju porezni obveznici.

Udruga Glas poduzetnika zalaže se za promjenu zakona 6+6 u slučajevima u kojima su dužnosnici smijenjeni zbog optužbi za kriminal, smatraju kako jedna od hitnih reformi mora biti reforma pravosuđa i očekuju prvostupanjsku presudu optuženima u aferi Vjetroelektrane u roku od maksimalno godinu dana, a drugostupanjsku u roku od šest mjeseci.

Također, jedan od zahtjeva u pledgeu (zalogu) UGP-a koji su poslali na očitovanje političkim strankama jest i povećanje efikasnosti, depolitizacija i neovisnost pravosuđa kroz preustroj izbora sudaca i digitalizaciju. 

U tom zahtjevu obrazlažemo sljedeće: “Sudstvu i upravi u najkraćem roku treba osigurati materijalne uvjete za uspješan rad. Uvođenje javno dostupne valorizacije rada sudaca, te nastavno na to utvrđen sustav nagrađivanja kao i predviđenih negativnih posljedica ovisno o učinkovitosti u radu. Nužno je propisati krajnje rokove u kojima se stanje u svim javnim registrima, a posebno zemljišnim knjigama ima urediti, obzirom da njihova potpunost i usklađenost predstavlja osnovu pravne sigurnosti i preduvjet pokretanja znatnog dijela ekonomskih procesa i investicijskih ciklusa. Mjerljivi rezultat reforme pravosuđa je da bi u svim prvostupanjskim sudskim postupcima  presude trebale biti donesene unutar jedne godine, a u drugostupanjskim postupcima  unutar šest mjeseci.“, stoji u zahtjevu Glasa poduzetnika.

Leave a Comment

Your email address will not be published.