Glas poduzetnika: Krajnje je vrijeme da se država aktivno uključi i sačuva 20 tisuća radnih mjesta - Kanal 5

Glas poduzetnika: Krajnje je vrijeme da se država aktivno uključi i sačuva 20 tisuća radnih mjesta

Nakon inicijative prosvjeda Glasa poduzetnika, neka ministarstva su odlučila uključiti se u rješavanje problema poduzetnika s uslugom povremenog prijevoza. Ministarstvo turizma sazvalo je sastanak kojem se odazvalo sedam leasing kuća, ali nisu se odazvale Mercedes Benz leasing, Agram i PBZ leasing, koje kao da žive u nekom paralelnom svijetu u kojem se problemi njihovih klijenata njih nimalo ne tiču.

“Smatramo to izrazitim nepoštivanjem hrvatske države i njihovih klijenata.”, stav je udruge Glas poduzetnika.

A prisutni predstavnici leasing kuće složili su se s prijedlozima UGP-a i Inicijative povremenog prijevoza putnika oko moratorija na leasinge u trajanju od 12 mjeseci bez naplaćivanja kamate.

No, osim dijela leasing kuća ni predstavnici Ministarstva financija nisu se odazvali sastanku, a oni su oni ključni za rješavanje problema. Tako da je sve opet bilo – račun bez krčmara. 

Glas poduzetnika i Inicijativa povremenog prijevoza putnika upozoravaju kako leasing kuće u Hrvatskoj nisu adekvatno reagirale na novonastalu situaciju uzrokovanu pandemijom koronavirusa te svojim postupanjem dovode u pitanje opstanak cijele turističke grane povremenog prijevoza putnika. Preporukama HANFA-e i Ministarstva turizma, neke od leasing kuća ignorirale. 

“Smatram da je učinjen veliki pomak s pozitivnim odgovorima leasing kuća, ali posao ni približno nije gotov. Očekujem nakon dostave dokumenata koji su zatraženi od nas i leasing kuća da država promptno reagira na način kako je i obećano, kako bismo već sljedeći tjedan bili sigurni da je spašeno više od 2.000 tvrtki s 20.000 zaposlenika. Također, potrebno i da druge leasing kuće prihvate dogovor, pogotovo Mercedes Benz leasing koji do sada nije pokazao nimalo razumijevanja za svoje klijente. “ rekao je Marko Slišković iz Inicijative PPP.

UGP i IPPP pripremile su zajednički dokument, a u njemu su prijedlozi Vladi kako razriješiti ovu situaciju;

  1. Obračun kamate na način da se u periodu odgode obračunava mjesečna kamata na odgođenu mjesečnu glavnicu u iznosu ugovorenom u Ugovoru o leasingu. 
  2. Potrebno je osnovati garantni fond kojem bi izvor bio unutar bespovratnih 7,3 milijardi eura koje će Hrvatskoj biti dostupne iz sredstava Europske Unije. U ovom slučaju, po isteku moratorija u ožujku ili travnju sljedeće godine kada će ta sredstva već biti na raspolaganju, leasing kuće bi otpisale kamate svojim klijentima, dok bi država isplatila leasing kućama polovinu obračunatih kamata po sadašnjem modelu, a druga polovina iznosa kamata bi leasing kućama bila priznata kao porezna olakšica.
  3. Vlada bi preko HBOR-a trebala osigurati sredstva leasing društvima po povoljnijim kamatama nego dosad.

“Meni je izuzetno žao što ovakvo rješenje nismo dogovorili na prvom sastanku koji smo imali u HANFA-i prije gotovo mjesec dana jer je ovaj put jedini način na koji svi možemo prebroditi krizu s minimalnim gubitkom radnih mjesta. Očekujem brzu reakciju Ministarstva financija i njihov konkretan prijedlog na temelju naših dokumenata. Tripartitni dogovor korisnika, leasing društava i Vlade jedini je ispravni put prema rješenju.“ rekao je Dražen Oreščanin, izvršni direktor udruge Glas Poduzetnika.

Leave a Comment

Your email address will not be published.