Glas poduzetnika kontra 'HDZ web bookinga' - Kanal 5

Glas poduzetnika kontra ‘HDZ web bookinga’

HDZ je predizborno najavio uspostavu web booking portala za privatni smještaj s provizijom do 5 posto te otvaranje 20.000 novih radnih mjesta u turizmu, poticanje izgradnje do 7000 novih hotelskih soba do kraja mogućeg novog mandata.  

Premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković najavio je da na parlamentarne izbore izlaze s programom pod nazivom ‘Sigurna Hrvatska’, a program uključuje dizanje prosječne plaće na 7600 kuna i minimalne plaće na 4250 kuna te smanjenje broja ministarstava.

Hrvoje Bujas iz Glasa Poduzetnika reagirao je na najave HDZ-a putem Facebooka;

“ekonomsku suverenost” države, koja će se postići, tvrdi HDZ, i uspostavom “web booking portala privatnog smještaja s provizijom do pet posto”…

Ukoliko je doista ovo dio programa HDZ-a (a ponukan prijedlogom HGK), vezan uz stvaranje nekakvog booking portala HTZ-a, kojim ce se sa do 5% provizijom napadati tržište, moram priznati da nisam davno vidio “socijalističkije” prijedlog, i jeftiniji populizam, s jedne strane, a s druge strane sam siguran da ce već poznati “njihovi frendovi” raditi taj i takav portal, koji da budemo jasni, možda realno vrijedi nekoliko stotina tisuća eura, a u njihovoj varijanti očekujem i cijenu preko 5 mil. €.

No, osim sto je diskutabilno zakonski da li uopće HTZ kao institucija na budgetu države (parafiskalnom, naime, HTZ svoje poslovanje financira kako iz boravišnih pristojbi, tako i iz tzv. “članarina”, te iste članarine su naravno parafiskalni prisilni namet mnogim tvrtkama koje nemaju nikakve veze sa turizmom, pa tako npr. neke tvrtke koje se bave preradom drveta ili pak tekstilom plaćaju i po 40-50 000 kn/godišnje i više, a naime, plaća se HTZ-u na bazi, pazite sad, prometa, a ne vaših prihoda, tako da možete i godinu završiti u gubitku, možda bas i zbog te, nazovi “članarine”), upitno je zašto bi netko sa praktički proračunskim sredstvima radio nelojalnu konkurenciju na tržištu!

Neka gospoda iz HDZ-a krenu u svoj poslovni pothvat, sa svojim novcima i izađu na tržište i pokušaju sa provizijom od 5% napraviti jedan takav portal i biti profitabilni. Neka to rade sa svojim novcima, nazovu ga recimo – #HDZbooking, zaposle ljude, plate kampanju (ponajprije Googleu), rade na SEO-u itd.

Gdje je HTZ sada? Sto rade? Sto uopće rade? U međuvremenu neka putničkim agencijama smanje PDV na 13%, kao što imaju hoteli, ugostitelji (u segmentu hrane)…neka ukinu plaćanje članarine HTZ-u, neka do vraga profunkcionira pravosuđe pa da u nekoliko dana imamo jasna rješenja na Trgovačkom sudu itd…ali ne, oni najavljuju atak na trzaste, i to garantirano loš, tipično uhljebski…svi na tržištu trebaju imati ista pravila, svi!

Gospodo, radite to sa svojim novcima, a ne svih nas! HDZ sa ovim segmentom svog programa pokazuje da je protiv slobodnog tržišta, i to na onaj najgadljiviji način, direktnog uplitanja u isto s našim novcima, praktički velike većine tvrtki, a i samim tim projektom je direktna i u cijelosti nelojalna konkurencija i svim RH portalima i putničkim agencijama koji u svojim paketima/aranžmanima nude i privatni smještaj. Ali i svim drugim segmentima – hotelima, obiteljskim hotelima, kampovima itd. koji uz sve nevjerojatne velike namete, PDV itd.

Nije ovo prvi put da se radi atak na npr. putničke agencije, koje btw. još nisu uključene u sada očigledno propali projekt Cro Kartice, a pogotovo je neizvedivo online plaćanje, zašto? To znaju samo ljudi u HTZ-u i Ministarstvu turizma.

Ovo je najveći atak na slobodno tržište u RH, a budite sigurni da nikakvog efekta biti neće, potrošit će (podijelit će se) se deseci i deseci milijuna eura, zaposliti hrpetina podobnih, a bez ikakvog rezultata, jer ga nikad država nije niti do sada imala.

Ovo je perfidni spin kojim se obećavaju brda i doline malim iznajmljivačima, a dočekat će nas “spaljena zemlja” i dizanje nameta i još veće uhljebljivanje, a u režiji HGK, majstora uhljebljivanja!

Slovenci su vam gospodo pokazali kako se to radi, i pomaže turizmu, da li su o ovoj situaciji po 200€ svakoj odrasloj osobi, a 50€ po djetetu, pa trošite u Sloveniji gdje i kako želite, bez uplitanja države na samo tržište.

Ovaj pokušaj uništavanja bilo kakve privatne inicijative u jednom segmentu turizma je najgore što sam ikad vidio u zadnjih 30 godina., pa niti SDP-u ovakav nonsens ne bi pao na pamet.

I za kraj gospodo, “ekonomska suverenost države” se ne ostvaruje formiranjem nekakvih portala, već stvaranjem uvjeta da svi građani RH mogu i kroz bavljenje poduzetništvom ostvarivati svoje ciljeve, na slobodnom tržištu.

Što je sljedeće, državna putnička agencija, koja vas dovodi gratis u RH ili vodi po RH, možda i gratis državni povremeni prijevoz… A najbolje i da letovi budi gratis. Nemojte stati, vratite i odmarališta, vratite sour i our… Ne postoji gospodo gratis, netko to plaća, a to smo mi – poduzetnici i obrtnici u privatnom sektoru, zar nas želite uništiti?

A za šećer na kraju, evo i neki primjeri parafiskalnih nameta (na godišnjoj bazi) , pronađi HTZ!

1.) Proizvođač, sektor drvne industrije, do 2000 zaposlenih
– članarina HGK – 123.699 kuna
– spomenička renta – 47.267 kuna
– rtv-pristojba – 54.640 kuna
– tri naknade – za ambalažu i ambalažni otpad, za gospodarenje otpadnom ambalažom i povratna naknada – 65.242 kuna
– naknada za uređenje voda – 521.532 kuna
– komunalna naknada – 3.450.908 kuna
– članarina turističkim zajednicama – 170.120 kuna
– naknada za šume – 191.386 kuna
Ukupno – 4.624.798 kuna

2.) Proizvođač, industrija hrane i pića, do 300 zaposlenih
– članarina HGK – 47.676 kuna
– spomenička renta – 30.924 kuna
– rtv-pristojba – 73.920 kuna
– naknada za uređenje voda – 207.192 kuna
– komunalna naknada – 1.082.615 kuna
– članarina turističkim zajednicama – 124.406 kuna
– naknada za šume – 70.564 kuna
– naknada za zaštitu voda – 71.019 kuna
– naknada za gospodarenje otpadom – 121.063 kuna
Ukupno – 1.829.380 kuna

Leave a Comment

Your email address will not be published.