GEN Dobra godina za slovensku elektroprivredu - Kanal 5

GEN Dobra godina za slovensku elektroprivredu

Druga po veličini slovenska elektroenergetska tvrtka, Skupina GEN, je u 2021. godini unatoč iznimno zahtjevnim okolnostima na tržištu energije poslovala vrlo stabilno i pouzdano opskrbljivala potrošače električnom energijom, proizvedenom iz niskougljičnih izvora: nuklearne energije i hidroenergije. Unatoč nepovoljnim hidrološkim uvjetima GEN-ove hidroelektrane radile su dobro, a NE Krško je premašila planiranu proizvodnju.

Poslovni rezultati GEN-a i članica Skupine više su nego dobri. Ostvareni promet Skupine u 2021. godini premašio je 3 mlrd. eura, čime je GEN učvrstio svoj položaj među najvećim poslovnim skupinama u susjednom Sloveniju.

Istodobno, opseg ulaganja iznosio je 100 mil. eura, čime se GEN uvrstio u najveće ulagače u protekloj godini u Sloveniji. Očekuje se da će neto dobit skupine za 2021. godinu iznositi 80 mil. eura, dok se prihodi krovne tvrtke GEN energija kreću na razini 230 mil. eura, a čista dobit na oko 26 mil. eura. 

U GEN-u ističu svoju ‘Viziju 3 + 1’ koja podrazumijeva energetsku tranizicju na neugljičnu slovensku energetiku i društvo. Naime, Skupina GEN već danas 99% električne energije proizvodi iz niskugljičnih izvora, a s tvrtkom GEN-I prisutna je na tržištima energije mnogim drugih zemalja.

No, to nije sve jer se iz novih projekata očekuje proizvodnja čak 10 TW h električne energije. Od toga bi najveći udio trebao otpadati na buduću proizvodnju iz NE Krško 2, oko 9 TW h, dok se iz proizvodnje iz budućih sunčanih elektrana i novih hidroelektrana očekuje još 1 TW h. Time će se slovenski elektroenergetski sustav još dodatno stabilizirati i industriji omogućiti stabilna i sigurna opskrba električnom energijom, najavio je GEN.

Leave a Comment

Your email address will not be published.