Gazprom i od hrvatskog PPD-a traži otvaranje računa za plaćanje ruskog plina u rubljima - Kanal 5

Gazprom i od hrvatskog PPD-a traži otvaranje računa za plaćanje ruskog plina u rubljima

U hrvatsko Prvo plinarsko društvo, koje jedino u Hrvatskoj ima višegodišnji ugovor s Gazpromom, stigao je zahtjev iz Rusije da se isporuke ruskoga plina Hrvatskoj ubuduće plaćaju u ruskim rubljima. Informacija je to koju su Uni potvrdili iz vukovarskog PPD-a, dijela ENNA Grupe.

“Kao i druge tvrtke koje imaju ugovor s Gazpromom, i mi smo dobili prijedlog za plaćanje u rubljima. U ovom trenutku analiziramo taj prijedlog i sve moguće rizike. Također, čekamo stav Europske komisije po tom pitanju te trenutno nemamo nikakvih plaćanja”, odgovorili su iz PPD-a. Tvrtka nema poteškoća s isporukama plina iz Rusije, a posluju i s drugim dobavljačima tako da ospkrba ne bi trebala doći u pitanje.

U PPD-u se u srijedu nisu mogle dobiti informacije o tome kakav im točno način plaćanja predlaže Gazprom, kao ni u kojoj im ruskoj banci preporučuje otvaranje računa. Prema objašnjenjima koja su proteklih dana stizala iz Moskve, sam način plaćanja u rubljima bio bi takav da bi kompanije iz  zemalja koje Rusija proglašava neprijateljskima, u ruskim bankama, a po mogućnosti u Gazprombanku, trebale otvoriti poseban račun.

Isporuke ruskoga plina plaćale bi, kao i do sada, u eurima, dolarima, ovisno o ugovoru, a taj bi se iznos potom u banci pretvarao u rublje i u rubljima “sjedao” na račun Gazproma. 
Bloomberg je jučer objavio da je deset kompanija već otvorilo račun u Gazprombanci, a četiri tvrtke su već obavile plaćanje na zatraženi način. Mađarska, Austrija i Slovačka su pristale na takav način plaćanja, a Poljska i Bugarska nisu, zbog čega su im jučer obustavljene isporuke plina. 

Leave a Comment

Your email address will not be published.