AFERA SOFTVER Gabrijela Žalac ispitana je sinoć u Uredu europskog javnog tužitelja i zadržana u pritvoru - Kanal 5

AFERA SOFTVER Gabrijela Žalac ispitana je sinoć u Uredu europskog javnog tužitelja i zadržana u pritvoru

Gabrijela Žalac ispitana je sinoć u Uredu europskog javnog tužitelja u Zagrebu, a u fokusu istražitelja postupak je javne nabave informatičkog sustava koji je umjesto planiranih malo više od 5 milijuna 700 tisuća kuna plaćen 16 milijuna. Žalac je s još tri osobe uhićena zbog sumnje na prijevaru u Ministarstvu regionalnog razvoja i europskih fondova te u Središnjoj agenciji za financiranje i ugovaranje europskih programa i projekata.

Akciju je proveo Ured europskog javnog tužitelja sa sjedištem u Zagrebu u suradnji s PNUSKOK-om i ovo je prvi slučaj u Hrvatskoj, a Županijski sud u Zagrebu trebao bi danas odlučiti – hoće li bivša ministrica biti zadržana u istražnom zatvoru.

Uhićeni je i ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije (SAFU) Tomislav Petric te poduzetnici Marko Jukić i Mladen Šimunac, vlasnici tvrtki Ampelos i Micro projekt kojima je 2018. na temelju natječaja dodijeljen posao izrade softvera vrijedan 16,2 milijuna kuna.

Do kasnih večernjih sati trajalo je ispitivanje i bivše ministrice Gabrijele Žalac, ali i preostalo troje osumnjičenih.

Ured europskog javnog tužitelja je novoformirano istražiteljsko tijelo koje je osnovano prvog lipnja ove godine sa zadaćom otkrivanja malverzacija koje se događaju na štetu europskih fondova.

Leave a Comment

Your email address will not be published.