FRKA OKO OBNOVE STANA FRKE PETEŠIĆA Oglasile se i Državne nekretnine: Obnovu zgrade diktirali su drugi suvlasnici - Kanal 5

FRKA OKO OBNOVE STANA FRKE PETEŠIĆA Oglasile se i Državne nekretnine: Obnovu zgrade diktirali su drugi suvlasnici

Državne nekretnine, društvo koje upravlja stanom u državnom vlasništvu u Jurišićevoj 8, kojim se koristi predstojnik Ureda predsjednika Vlade Zvonimir Frka-Petešić, priopćilo je u utorak da su obnovu zgrade diktirali drugi suvlasnici.

“Tempo obnove navedene zgrade diktirali su ostali suvlasnici, a Društvo je predstavljalo RH sa 36 posto suvlasništva i dalo potrebne suglasnosti kako bi se zgrada obnovila”, stoji u priopćenju Državnih nekretnina.

Državne nekretnine upravljaju stanom u Jurišićevoj 8, u zgradi u kojoj se nalazi šest jedinica, odnosno pet poslovnih prostora i državni stan na trećem katu kojim se koristi Frka-Petešić. U drugom dijelu zgrade su poslovni prostori. U potresu su jače stradale jedinice na višem katu zgrade nego u prizemlju zgrade. Posebno je stradao vanjski, zabatni zid koji se proteže kroz dvije prostorije u tom stanu, navode u priopćenju.

DN ističu kako poslovni prostori u potresu nisu oštećeni na način da su zahtijevali intervenciju, a da su oni, kao upravitelj državnog stana, sudjelovali u njegovoj konstrukcijskoj i nekonstrukcijskoj sanaciji.

“Kako su oštećenja po ostalim stanovima u zgradi izveli sami stanari/suvlasnici, tako je i Društvo zbog hitnih mjera sanacije nakon potresa u ožujku s ciljem dovođenja stana u prvobitnu funkciju za nekonstruktivna oštećenja stana utrošilo oko 40 tisuća kuna (+PDV), a za konstruktivna oštećenja 124 tisuće kuna (+PDV)”, navode u priopćenju te dodaju da je općepoznata činjenica da je zgrada u Jurišićevoj 8 među prvima obnovljena u centru Zagreba.

Državnih nekretnina navode kako se obnova koju provodi Republika Hrvatska putem Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine ne može dovesti u vezu s intervencijama koje provodi ovo Društvo.

Kažu da je društvo tu “u ulozi jednog od suvlasnika u višestambenim zgradama te se obnove zgrada provode putem upravitelja i predstavnika suvlasnika”, što je bio slučaj i sa zgradom u Jurišićevoj ulici 8 u Zagrebu.

Dodaju i da su kao javni naručitelj, postupali po zakonu i poštivali pravila javne nabave i zakonsku građevinsku regulativu te da su pratili brzinu reakcija suvlasnika kao i njihov tempo obnove.

“Javnost je već upoznata s time da obnova ide brže ukoliko su suvlasnici složni sa smjerom obnove te u ovom slučaju najveću zahvalu, prema saznanjima Društva, za sanaciju i protupotresnu obnovu zgrade u Jurišićevoj 8 treba uputiti svim suvlasnicima i predstavnici suvlasnika koja je bila menadžer projekta obnove zgrade”, stoji u priopćenju.

Državne nekretnine navode kako je Frka-Petešić na vlastitu odgovornost boravio u stanu za vrijeme sanacije.

Leave a Comment

Your email address will not be published.