Evo zbog čega sve možete ostati bez vozačke po novom zakonu - Kanal 5

Evo zbog čega sve možete ostati bez vozačke po novom zakonu

Liječnici obiteljske medicine trebali bi, prema najavljenim novim izmjenama Zakona o sigurnosti prometa na cestama, prijavljivati pacijente policiji ako im zdravstveno stanje utječe na sposobnost upravljanja vozilom.

Svi pacijenti koji imaju alergiju na ambroziju ili druge alergije, ali i oni koji piju lijekove koji utječu na pospanost, zatim oni pacijenti koji imaju bolove u leđima i vratnoj kralježnici, imaju išijas, uzimaju analgetike, kao i pacijenti kojima se propisujemo po prvi put lijek za nesanicu ili neurozu…. Sve te pacijente liječnici obiteljske medicine bi, prema novom prijelogu zakona, trebali prijaviti policiji.

Dr. Tanja Pekez, specijalistica obiteljske medicine, za Index portal je izjavila da bi liječnici trebali napisati u karton da su upozorili pacijenta da se suzdrže od vožnje, primjerice, 14 dana ako piju određene lijekove koji bi utjecali na sposobnost upravljanja vozilom, a ne da se prijavljuje policiji.

“Prema prijedlogu zakona, zakonodavac želi da mi privremeno oduzimamo vozačku dozvolu svojim pacijentima. Vrlo čudno rješavanje problema koji je višeznačan (primjerice, što s agresivnim vozačima, kojih ima sve više?).

Predlagatelj nije vodio računa o sigurnosti liječnika obiteljske medicine. Naime, u radu koji sam objavila s kolegama iz bivše Jugoslavije, 76% doktora bilo je izloženo verbalnom nasilju, a 3.6% i fizičkom samo zato što nisu propisali lijek koji je predložio bolnički specijalist, a propisivanje nije dozvoljeno prema pravilima HZZO, odnosno zdravstvenih fondova. Nismo nikad istraživali koliko nas je pacijenata napustilo kad smo ih prijavili policiji kad je stvarno postojalo takvo zdravstveno stanje da se trebala oduzeti dozvola. Ne mogu ni zamisliti posljedice koje će biti po sigurnost zdravstvenog osoblja ako mi preuzmemo na sebe privremeno oduzimanje vozačkih dozvola”, istaknula je dr. Pekez za Index.

Vozači se ocjenjuju nesposobnima ili privremeno nesposobnima kad boluju od sljedećih bolesti prema aktualnom pravilniku: (1) bolesti ili stanja iz područja psihologije, psihijatrije i neurologije, (2) opstrukcijski apnejički sindrom, (3) epilepsija koju je utvrdio specijalist neurolog kao stanje nakon dva ili više epileptičkih napada u razdoblju kraćem od pet godina, (4) drugi gubici svijesti, (5) bolesti i stanja organa vida, (6) bolesti i stanja organa sluha i ravnoteže, (7) šećerna bolest, (8) bolesti i stanja lokomotornog sustava, (9) bubrežne bolesti, (10) bolesti i stanja ostalih organskih sustava i sve ostale bolesti i stanja koja imaju utjecaj na sigurno upravljanje vozilom.

Leave a Comment

Your email address will not be published.