Evo predizbornih obećanja HDZ-a u pet poglavlja - Kanal 5

Evo predizbornih obećanja HDZ-a u pet poglavlja

Predsjednik Vlade Andrej Plenković službeno je predstavio izborni program HDZ-a koji je nazvan “Sigurna Hrvatska”.

Predstavljanje je započeo podsjećanjem na na uspjehe Vlade u ovom mandatu, a onda nastavio; “Program se sastoji od nekoliko temeljnih poruka. Sigurna Hrvatska u pogledu radnih mjesta, kao što smo dokazali u ovoj najvećoj globalnoj krizi. Država je stala iza privatnog sektora, poslodavaca i najviše stala iza radnika i radnih mjesta. Izašli smo sa snažnim planom potpore privatnom sektoru.” 

Izborni program HDZ-a ima pet programskih okosnica.

“Socijalna sigurnost kao prvo (1) poglavlje, drugo (2) poglavlje se odnosi na perspektivnu budućnost, treće (3) se odnosi na ekonomsku suverenost, četvrto (4) na osnaženu državnost i peto (5) na globalnu prepoznatljivost. U tih pet cjelina sadržani su temeljni prioriteti.”, izjavio je Plenković te nastavio govoriti o svakoj cjelini. 

“Želimo povećati minimalnu plaću na 4250 i stvoriti pretpostavke da prosječna plaća bude 7600 kuna. Ideja da stvorimo 100.000 radnih mjesta ima uporište. Plan je povećati mirovine za 10 posto. Omogućiti korisnicima obiteljske mirovine pravedniji način izračuna. Povećati kapacitet domove za starije za 1500 mjesta. Daljnje porezno rasterećenje u smislu poreza na dohodak. U svim županijama završiti izgradnju skloništa za žrtve nasilja.

Novim mjerama ćemo olakšati zapošljavanje osobama s invaliditetom”, pojašnjava Plenković.

“Svaka mlada osoba s osobnim projektom imat će pravo na 130.000 kuna za samozapošljavanje. To je mjera koja se pokazala dobrom i ovakvim povećanjem će biti privlačnija. Kazao je da se planira nastavak reforme školstva, osiguranje 1500 novih stipendija te besplatan željeznički prijevoz za djecu, učenike i studente te kako će se regulirati rad nedjeljom.” nastavlja Plenković o izbornom programu HDZ-a.

“Cilj je povećati poljoprivrednu proizvodnju i udio mladih poljoprivrednika. Omogućit ćemo povoljno financiranje u ribarstvu, pomoći izgraditi više od 20, 30 ribarskih luka… Ministar često govori o renesansi na hrvatskoj obali. S novim Zakonom o gospodarenju otpadom učiniti sustav boljim. Povećat ćemo opskrbu vodom, učiniti sustav boljim. U zdravstvenom turizmu planiramo nova radna mjesta i veća ulaganja”

“Prije svega radit ćemo na digitalizaciji i usvojit ćemo novu strategiju za borbu protiv korupcije.”, naglašava Plenković. 

HDZ u novom mandatu planira smanjiti broj ministarstava i poboljšati rad Hrvatskog sabora. Plenković je rekao da će se osigurati i sredstva za obnovu Zagreba oštećenog u potresu. Rekao je i da će se nastaviti i s ulaganjem u Hrvatsku vojsku i vojnike te policiju.

Plenković je kazao kako program nije prekrupan zalogaj. “Program uzima u obzir ovu krizu. Ono što je važno da su ovi ciljevi realni i da omogućuju kvalitetniji život”, ističe. 

“Što se tiče Ine, ambicija ostane ista. Sutra će Lazard održati s nama konferenciju i nakon toga ćemo vas obavijestiti o daljnjim koracima.”. 

Što se tiče skupova, HZJZ je dao epidemiološke okvire. Čak ni ona kampanja 2016. nije omogućavala neke mega skupove. Po tom modelu će ti skupovi biti vani.”, odgovorio je na pitanje o izbornim skupovima. 

O slučaju Rimac i izbacivanjima iz stranke te rejtingu; “Što se tiče rejtinga, mi smo 2016. zaostajali više od 10 posto za SDP-om pa smo pobijedili. Tada i sada je situacija drugačija. Ja očekujem da ove male turbulencije koje smo imali neće smetati HDZ-u”, izjavio je Plenković. 

“Vlada je razriješila one koje može razriješiti. One koje su u trgovčakim društvima nismo mogli, nismo još procijenili da je situacija takva da se pokrene proces razrješenja”, kaže Plenković. 

“Očekujemo da HDZ bude relativni pobjednik. Ja očekujem povjerenje hrvatskih birača. Jedva čekam sučeljavanje”, kaže Plenković. 

“Što se tiče Kurza, imali smo odličan razgovor. Sutra će austrijska vlada predložiti da se ukinu sve restrikcije prema Hrvatskoj”, rekao je Plenković. 

“Ono što mi želimo, želimo povjerenje. Smatramo da smo napravili jako puno s partnerima s kojima smo imali vladajuću većinu. Nemojte zaboraviti da su u našem mandatu plaće povećane 18,3 posto. Mi ćemo nakon izbora pronaći partnere da dođemo do parlamentarne većine, mislim da smo se tu dovoljno dobro pokazali. O koalicijama ćemo nakon izbora, sad smo u fazi da pobijedimo”, kaže Plenković na pitanje o postizbornim koalicijama. 

O curenju informacija u slučaju Rimac i vjetroelektrane, Plenković je izjavio; “Ja smatram da je to nedopustivo. I tu ustrajem na tome – tko god unutar sustava tko ima takvu informaciju je mogao to probiti. To nije dobro. Te aktivnosti moraju biti tajne. Što se mene tiče, ja bih volio da je to još trajalo pa bih volio da znam tko je još iza toga. Meni je najviše u interesu kao predsjedniku Vlade i HDZ da se ta priča rasvijetli do kraja. Ne možemo imati u sustavu koji se bavi time da netko probija mjere”. 

Leave a Comment

Your email address will not be published.