Evo kako će izgledati ovogodišnja proslava Oluje u Kninu - Kanal 5

Evo kako će izgledati ovogodišnja proslava Oluje u Kninu

Obilježavanje 25. godišnjice Oluje odvijat će se kroz dva dana, 4. i 5. kolovoza, doznaje i prenosi N1 iz Ureda predsjednika.

Predsjednik RH Zoran Milanović će 4. kolovoza navečer u 20 sati upriličiti svečani prijem ratnih zapovjednika na kninskoj tvrđavi. Dodijelit će šest do sedam promaknuća aktivnim časnicima, ali i dodijeliti odličja za devet ratnih zapovjednika iz Oluje. Odličja će dobiti Đuro Dečak, Miljenko Crnjac, Marijan Mareković, Luka Đanko, Nojko Marinović, Vinko Vrbanac, Rahim Ademi, ali i bivši ministri obrane Damir Krstičević i Ante Kotromanović.

Obilježavanje 5. kolovoza počet će ujutro s budnicom i dolascima, a zbog epidemioloških mjera sve će se odvijati na trgu, a ne na kninskoj tvrđavi. Govore će održati Zoran Milanović, Andrej Plenković, Gordan Jandroković i predstavnik braniteljskih udruga, a to bi ove godine, kako doznajemo, trebao biti Ante Gotovina.

Dizanje zastave, prelet aviona i čitanje imena poginulih odvijat će se na kninskoj tvrđavi, ali samo uz prisustvo kamere javne televizije, dok će sve to državni i vojni vrh te uzvanici moći promatrati s trga na velikom videozidu.

Održat će se i misa te koncert na tvrđavi uz prijenos na javnoj televiziji. Zoran Milanović održat će govor i dan ranije na svečanom prijemu.

U Uredu predsjednika ne očekuju incidente, a ako i bude zvižduka kao nekad Zoranu Milanoviću, on će svoj govor održati do kraja. Ne očekuju ni situaciju sličnu onoj u Okučanima s pripadnicima HOS-a jer njihovi predstavnici nisu dio služenog protokola.

U Uredu predsjednika RH također doznajemo da nemaju nikakva očekivanja od Borisa Miloševića i Milorada Pupovca oko dolaska u Knin. Kažu, bilo bi neprimjereno imati bilo kakva očekivanja, te su odluke na njima osobno. Predsjednik ne planira odlazak u Grubore, a zbog situacije s koronavirusom bit će puno manje uzvanika pa će se Oluja obilježiti u skladu s epidemiološkim uvjetima.

Leave a Comment

Your email address will not be published.