Eurozastupnici traže povratak schengenskih pravila te ulazak Hrvatske u Schengen - Kanal 5

Eurozastupnici traže povratak schengenskih pravila te ulazak Hrvatske u Schengen

Odbor za građanske slobode Europskog parlamenta (LIBE) naglašava da privremene kontrole na schengenskim granicama treba ukinuti na čim to epidemiološki uvjeti dopuste.

U raspravi o privremenom zatvaranju schengenskih granica zbog pandemije COVID-19, eurozastupnici su naglasili slobodu kretanja kao ključnu za EU te potrebu ponovne uspostave schengenskog područja nesmetan prelazak granica europskim građanima.

Slovenska europarlamentarka Tanja Fajon izjavila je: “Schengen nikad nije bio izložen tako velikom riziku, tijekom pandemije gotovo je potpuno nestao. Države su žurno zatvorile svoje granice bez mnogo koordinacije. Sada je ključno da u potpunosti ponovno uspostavimo Schengen čim to uvjeti dopuste i bez ikakve diskriminacije među građanima EU-a. Stoga je od ključne važnosti koordinacija na europskoj razini.”

Foto EU parlament, Tanja Fajon

Glavna direktorica odjela Komisije za migracije i unutarnje poslove Monique Pariat govorila je o mjerama nadzora državnih granica koje, prema njenim riječima, moraju biti nediskriminirajuće i usklađene. Europska komisija će predstaviti smjernice za postupno ukidanje graničnih kontrola na koordiniran način.

Rurozastupnici su pozvali na pristupanje Hrvatske Schengenu podsjetivši da je Komisija pozitivno ocijenila njezin zahtjev.

O rezoluciji o stanju u schengenskom prostoru će se glasati na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta tijekom lipnja.

Leave a Comment

Your email address will not be published.