Eurozastupnica GLAVAK: Količina cjepiva koje će države članice dobiti, razmjerna je broju stanovnika - Kanal 5

Eurozastupnica GLAVAK: Količina cjepiva koje će države članice dobiti, razmjerna je broju stanovnika

Zastupnica u Europskom parlamentu Sunčana Glavak u Novom danu govorila je o hitnom summitu EU-a koji je sazvan za idući tjedna zbog pandemija. Naime, brojke u mnogih državama Europske unije, poput Francuske i Belgije, su zabrinjavajuće.

Glavak ističe kako je EU izdala socijalne obveznice u vrijednosti 17 milijuna eura u okviru programa SURE na koji se dosta oslanja i Hrvatska – njime će se osigurati sredstava za očuvanje radnih mjesta. Novac se očekuje “krajem godine ili početkom godine, ovisno o ritmu, a ovim će se troškovima moći pokriti troškovi izravno povezani s financijskim troškovima skraćenja radnog vremena, itd”, pojašnjava Glavak.

Što se cjepiva tiče, Glavak ističe kako ne može reći kada će ono biti dostupno jer EU pokušava proces koji inače traje i do 10 godina skratiti na godinu dana.

Financijska podrška je tu, tri su ugovora koja omogućuju nabavku cjepiva nakon što se on pokaže sigurnim i učinkovitim. Točno je da se od država članica očekuje da već sada pripreme službe za dostavu cjepiva, opremu za cijepljenje, transport i – što je jako važno – da rade kampanje o koristima cjepiva kako bi se povećalo povjerenje javnosti jer ima dosta kontradiktornih informacija”, ističe Glavak.

“Sve će države članice istodobno dobiti pristup cjepivima protiv covida-19, a ukupan broj cjepiva bit će razmjeran broju stanovnika. To još nije do kraja definirano, na koji način će se skupine cijepiti, ali svi rade na tome da bi se došlo do konačnog cilja, a to je cjepivo. Ali do tog trenutka se trebamo ponašati odgovorno”, zaključuje Glavak za N1.

Leave a Comment

Your email address will not be published.