EUROPSKI PARLAMENT Ljudski razvoj u srži strategije za novo partnerstvo s Afrikom - Kanal 5

EUROPSKI PARLAMENT Ljudski razvoj u srži strategije za novo partnerstvo s Afrikom

Zastupnici Europskog parlamenta usvojili su sveobuhvatnu strategiju za novo partnerstvo između EU-a i Afrike s težištem na ljudskom razvoju, posebice obrazovanju mladih, uključujući osnaživanje žena i djevojčica.

Dan ranije je na plenarnoj sjednici EP-a održana rasprava o spomenutoj temi na kojoj je Chrysoula Zacharopoulou, izvjestiteljica Odbora EP-a  za razvoj (DEVE), izložila zaključke nacrta strategije, dok je stajališta Europske komisije iznijela povjerenice za međunarodna partnerstva Jutta Urpilainen.

Dokument je podržalo 460 zastupnika, 64 je bilo protiv, a suzdražnih je bilo njih 163.

Komisija je ovaj mjesec objavila da je upravo “investiranje u ljude jedan od ključnih stupova nadolazeće strategije EU-Afrika, s prioritetima koji prvenstveno uključuju borbu protiv nejednakosti, naglasak na mlade te osnaživanje žena.

“Ovaj parlament želi partnerstvo u čijem će središtu biti ljudski razvoj”, kazala je izvjestiteljica Zacharopoulou.

Istaknula je da je prijeko potrebno osigurati pristup kvalitetnom obrazovanju i mladim ljudima, posebice ženama i djevojčicama osigurati stjecanje vještina kako bi mogle ući na tržište rada.

Nije zaboravila spomenuti da buduća strategija EU-Afrika ima za cilj poboljšanje nacionalnih zdravstvenih sustava na afričkom kontinentu.

Podsjetila je također da su “za izgradnju boljeg svijeta u budućnosti ključni inkluzija i suradnja.”

“Uvijek smo govorili da Europa želi graditi budućnost temeljenu na ljudskom dostojanstvu i zdravlju, a da bi se to postiglo, moramo se boriti protiv nejednakosti i nasilja, dodala je izvjestiteljica iz redova liberala.

Zastupnici EP-a su pozdravili sva nastojanja i ciljeve izražene u strategiji u kojoj je Komisija stavila naglasak na razvoj ljudskog kapitala kao težišta zajedničke suradnje dvaju kontinenata i ostvarivog kroz obrazovanje i borbu protiv nejednakosti.

Afrika je dom najmlađoj populaciji na svijetu, a na tržište rada svakog mjeseca ulazi oko milijun Afrikanaca. Međutim, više od 390 milijuna ljudi živi ispod granice siromaštva, dok je manje od 10% njih u dobi od 18 do 24 godina upisano u neki oblik višeg obrazovanja.

“U post-pandemijskom svijetu, odgovor na sve veće zahtjeve mlade afričke dinamične radne snage leži u investiranju u obrazovanje, obuku i stjecanje novih vještina i stoga sam odlučila povećati financiranje obrazovanja sa sedam na najmanje 10 posto našeg budžeta”, kazala je povjerenica Komisije Jutta Urpilainen.

Komisija, nastavila je povjerenica, također daje  važnost i digitalizaciji koja otvara prostor za inkluziju, a “promicat će i demokraciju, ljudska prava, dobru vladavinu te mir i sigurnost, koji su preduvjeti održivom razvoju”.

Po njezinim riječima, dvije se strane trebaju uhvatiti u koštac i s klimatskim promjenama i degradacijom okoliša kako bi se zaustavio gubitak biološke raznolikosti i ostvarila prehrambena sigurnost.

Sve to je ostvarivo, pojasnila je povjerenica Komisije, “dok se istovremeno usmjeravamo na otvaranje novih radnih mjesta, ljudski razvoj i sveobuhvatan pristup migracijama”.

Da bi nova strategija u odnosima EU-a i Afrike uspjela, zastupnici ističu da je potreban aktivan angažman svih 27 zemalja članica.

Zastupnici smatraju da Europa i Afrika moraju zaboraviti odnos donatora i primatelja te moraju ravnopravno surađivati i osnaživati afričke nacije u ostvarenju UN-ovih ciljeva održivog razvoja.

Istaknuli su da Afrika raspolaže mnogobrojnim prirodnim bogatstvima i resursima te da EU treba intenzivirati međusobne odnose,  upozorivši pritom da neke zemlje njeguju s ovim kontinentom nerijetko eksploatacijske i štetne odnose, kako za lokalno stanovništvo, jednako tako i za okoliš.

“Pomaganje Africi jest pomaganje nama samima, no potrebno je ravnopravno partnerstvo”, kazala je Maria Arena, zastupnica iz redova socijaldemokrata.

Očekuje se da će rezolucija EP-a pridonijeti razvoju budućih odnosa između EU-a i Afrike. Cijeli proces bi trebao biti zaključen usvajanjem zajedničke strategije na samitu EU-Afrika koji će se održati kasnije tijekom godine.

Leave a Comment

Your email address will not be published.