Europski ministri žele izgradnju europske mreže satelita - Kanal 5

Europski ministri žele izgradnju europske mreže satelita

Ministri Europske unije na susretu u Toulouseu, a na temu svemirske politike su se usuglasili da savez treba autonomnu satelitsku infrastrukturu za internet velike brzine.

Francuski ministar gospodarstva Bruno Le Maire nakon susreta je izjavio na konferenciji za medije; “To je možda najvažnije postignuće današnjeg susreta.” 

Francuski predsjednik Emmanuel Macron, također sudionik tog događaja pod francuskim predsjedanjem EU, rekao je kako je izgradnja sustava satelitskih konstelacija, neovisnog od naprednijih projekata poput SpaceX-a Elona Muska, za Europu “pitanje suvereniteta”. 

Iako čine samo mali dio današnjeg internetskog prometa, i dalje premoćno ovisnog o mreži podmorskih optičkih kablova, dio analitičara satelitske konstelacije smatra potencijalno revolucionarnom tehnologijom u bližoj budućnosti. 

“Europa mora zauzeti svoje mjesto po pitanju konstelacija”, naglasio je francuski predsjednik Macron. 

“Oni će biti u središtu našeg postojanja, naših života”, dodao je predsjednik, spomenuvši važnost satelita i brzog interneta u sektorima poput autonomnih vozila ili morskog prometa. 

“Tko može zamisliti da zato što nemamo našu europsku konstelaciju odlučimo praktički predati naše zdravstvene ili prometne podatke drugim silama, akterima koji nisu pod europskih zakonima”, istaknuo je Macron. Francuski čelnik rekao je da Europa mora “hitno djelovati” kako bi sustigla druge sile poput SAD-a, Kine i Rusije. 

Leave a Comment

Your email address will not be published.