Europska zdravstvena unija: europski prostor za zdravstvene podatke u korist građana i znanosti - Kanal 5

Europska zdravstvena unija: europski prostor za zdravstvene podatke u korist građana i znanosti

Europska komisija je pokrenula europski prostor za zdravstvene podatke, jedan od temelja snažne europske zdravstvene unije. Europski prostor za zdravstvene podatke pomoći će Uniji da ostvari izuzetan napredak u pružanju zdravstvene zaštite svim Europljanima. Građanima će omogućiti da kontroliraju i upotrebljavaju vlastite zdravstvene podatke u svojoj zemlji ili u drugim državama članicama. Njime se pridonosi izgradnji istinskog jedinstvenog tržišta za digitalne zdravstvene usluge i proizvode te uspostavlja dosljedan, pouzdan i učinkovit okvir za uporabu zdravstvenih podataka za istraživanje, inovacije, oblikovanje politika i regulatorne aktivnosti. Pritom se potpuno poštuju visoki standardi Unije u području zaštite podataka.

Potpredsjednik Europske komisije Margaritis Schinas izjavio je: 

Ponosan sam što smo uspostavili prvi zajednički podatkovni prostor EU-a u određenom polju. Europski prostor za zdravstvene podatke novi je početak za politiku Unije u području digitalnog zdravstva. Njime se zdravstveni podaci stavljaju u službu građana i znanosti. Danas postavljamo temelje za siguran i pouzdan pristup zdravstvenim podacima koji je potpuno u skladu s temeljnim vrijednostima Unije.

Povjerenica za zdravlje i sigurnost hrane Stella Kyriakides dodala je: 

Danas postavljamo još jedan stup europske zdravstvene unije. Naša vizija postaje stvarnost. Europski prostor za zdravstvene podatke važna je prekretnica u digitalnoj transformaciji zdravstva u Uniji. Njime se građani stavljaju u središte jer im se daje potpuna kontrola nad njihovim podacima radi poboljšanja zdravstvene zaštite u cijeloj Uniji. Ti će podaci, kojima će se pristupati u skladu sa strogim mjerama zaštite sigurnosti i privatnosti, biti i pravo blago za znanstvenike, istraživače, inovatore i oblikovatelje politika koji rade na pronalasku novih načina liječenja kojima se spašavaju životi. To je uistinu povijesni iskorak prema digitalnoj zdravstvenoj zaštiti u Uniji.

Foto: Predstavništvo EU

Građani dobivaju kontrolu nad svojim zdravstvenim podacima u matičnoj zemlji i preko granice.

Zahvaljujući europskom prostoru za zdravstvene podatke građani će moći izravno, jednostavno i besplatno pristupiti podacima u elektroničkom obliku. Moći će ih jednostavno podijeliti sa zdravstvenim stručnjacima u svojoj zemlji i u drugim državama članicama i tako dobiti pristup boljoj zdravstvenoj zaštiti. Građani će imati potpunu kontrolu nad svojim podacima. Moći će dodavati podatke, ispravljati pogreške, ograničiti pristup drugih osoba svojim podacima i dobiti informacije o tome kako se i u koju svrhu ti podaci koriste.

Države članice osigurat će da se sažeci medicinskih podataka o pacijentu, e-recepti, medicinske slike i popratni nalazi, laboratorijski nalazi i otpusna pisma izdaju i prihvaćaju u zajedničkom europskom formatu.

Interoperabilnost i sigurnost postat će obvezni. Proizvođači sustava elektroničke zdravstvene evidencije morat će potvrditi usklađenost s tim standardima.

Kako bi se zaštitila prava građana, sve države članice morat će osnovati tijela za digitalno zdravstvo. Ta će tijela sudjelovati u prekograničnoj digitalnoj infrastrukturi koja će pacijentima omogućiti prekograničnu razmjenu podataka (MyHealth@EU).

Leave a Comment

Your email address will not be published.