EUROPSKA UNIJA Razmatra se prvi snažan paket sankcija protiv Rusije - Kanal 5

EUROPSKA UNIJA Razmatra se prvi snažan paket sankcija protiv Rusije

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen i predsjednik Europskog vijeća Charles Michel najavili su da će u utorak poslijepodne predložiti prvi paket sankcija protiv Rusije.

“Oboje predsjednika pozdravljaju čvrsto jedinstvo država članica i njihovu odlučnost da snažno i brzo reagiraju na nezakonite poteze Rusije u tijesnoj koordinaciji s našim međunarodnim partnerima”, kaže se u zajedničkoj izjavi von der Leyen i Michela.

U utorak prijepodne sastali su se veleposlanici država članica EU-a koja raspravljaju o sankcijama koje bi mogle zahvatiti više stotina ruskih političara i dužnosnika, zabranu trgovanja ruskim državnim obveznicama te izvoz i uvoz iz samoproglašenih republika koje je Moskva priznala.

O pojedinostima će detaljnije u utorak poslijepodne razgovarati ministri vanjskih poslova država članica EU-a na izvanrednom sastanku u Parizu, gdje su se okupili zbog sastanka s predstavnicima indo-pacifičke regije.

“Nakon toga neformalnog sastanka kasnije popodne, prvi paket sankcija bit će formalno stavljen na stol. Odgovarajuća tijela će se nakon toga sastati kako bi bez odgode dovršili taj paket”, rekli su von der Leyen i Michel.

Pojasnili su da će sankcije zahvatiti one koji su sudjelovali u nelegalnim odlukama, da će na popisu biti banke koje financiraju ruske vojne i druge operacije na tim teritorijama, na meti je i pristup ruske države i vlade financijskim tržištima i uslugama te tržištima kapitala EU-a kako bi se ogrančilo financiranje eskalacijske i agresivne politike.

Sankcije će se uvesti i protiv dviju odmetnutih ukrajinskih teritorija koje neće moći uvoziti ni izvoziti iz EU-a.

Čelnici dviju institucija navode da je EU spreman, bude li potrebno, usvojiti i dodatne mjere ovisno o daljnje razvoju događaja.

Leave a Comment

Your email address will not be published.