Europska unija pronašla alternativu ruskom plinu u Azerbajdžanu? - Kanal 5

Europska unija pronašla alternativu ruskom plinu u Azerbajdžanu?

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen otputovala je u Baku u ponedjeljak kako bi dogovorila veće isporuke prirodnog plina za potrebe Europske unije.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen otputovala je u ponedjeljak u Baku kako bi dogovorila veće isporuke prirodnog plina od Azerbajdžana, odnosno kako bi Europska unija smanjila svoju energetsku ovisnost o Rusiji.

“Uslijed ruskog korištenja energenata kao oružja, ono što predstavlja prioritet za EU je diverzifikacija energenata koji se uvoze”, napisala je Komisija na Twitteru. “Predsjednica von der Leyen i energetski inspektor Kadri Simson otputovat će u Azerbajdžan kako bi osnažili energetsku suradnju”, prenosi Reuters.

Ilustracija: Facebook

Sudeći po prijedlogu dokumenta koji je Komisija poslala zemljama članicama, predlaže se dodatno jačanje suradnje s Azerbajdžanom u vidu povećanih uvoza energenata i ulaganja u proširenje mreže plinovoda kako bi se to uspjelo postići.

Transjadranski plinovod, koji čini posljednju dionicu mreže plinovoda Južni koridor, doveo je prošle godine u Europu više od osam milijardi kubičnih metara azerbajdžanskog plina.

Leave a Comment

Your email address will not be published.