GLOBAL GATEWAY Europska unija predstavila strategiju kojom konkurira Kini: ‘Ulažemo 300 milijardi eura‘  - Kanal 5

GLOBAL GATEWAY Europska unija predstavila strategiju kojom konkurira Kini: ‘Ulažemo 300 milijardi eura‘ 

Europska komisija predložila je novi paket investicija pod nazivom “Global gateway” kojim namjerava mobilizirati 300 milijardi eura u višegodišnjem okviru od 2021. do 2027. godine za investicije svugdje u svijetu – od Zapadnog Balkana, istočnog i južnog susjedstva pa do Afrike i Azije.

EU i europske financijske institucije će staviti na raspolaganje 145 milijardi eura, a ostatak sredstava bi se trebalo mobilizirati od strane privatnih investitora.

“Covid-19 je pokazao koliko je svijet u kojem živimo danas međusobno povezan. Kao dio našeg globalnog oporavka želimo redizajniranu povezanost u svijetu za bolju budućnost. Europski model je zasnovan na investicijama u tešku i meku infrastrukturu, u održive digitalne investicije, klimu i energiju, zdravlje, obrazovanje i istraživanje”, rekla je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen predstavljajući plan.

Von der Leyen je dodala kako će investicije biti u skladu s demokratskim vrijednostima za koje se zalaže Europska unija pritom misleći na kineske investicije jer za neke projekte koje financira Kina postoje sumnje da krše ljudska i radnička prava, kao i pravila tržišnog natjecanja koja inače promovira Europska unija.

Inicijativa Europske unije ima za cilj konkurirati kineskoj inicijativi “Jedan pojas, jedan put” koja je pokrenuta još 2013 godine. Kako su kineske investicije u izgradnju infrastrukture u Africi i Aziji uzele maha, a EU u tom pogledu kasni, kao svoju prednost Europska unija sada spominje transparentnost, poštivanje ljudskih prava, brigu za okoliš i povoljne kredite koji neće imati političke repove. 

Predsjednica Europske komisije vjeruje da se EU može na globalnoj razini boriti s Kinom i na ovom području.

“Da, svakako smo u stanju to učiniti. Države koje imaju iskustva s kineskim ulaganjima i s nama znaju da smo mi drugačiji. Znaju da iza naših ulaganja ne postoje zamke i dugovi. Mi iza sebe imamo i privatni sektor, što nije slučaj s Kinom. Dakle, postoji jasna razlika”, rekla je Von der Leyen na pitanje mogu li se nositi s Kinom koja već godinama ulaže svugdje po svijetu.

Foto: Ursula von der Leyen

Povjerenik EU za susjedstvo i proširenje Oliver Várhelyi je spomenuo povezanost kao ključni cilj ovih ulaganja u susjedstvu, uključujući i Zapadni Balkan. Time će se povećati potencijal rasta i investicija, ali i pomoći u ostvarenju političkih ciljeva Europske unije na tim prostorima.

“Globalna povezanost za EU počinje u susjedstvu. Ekonomski i investicijski planovi koje smo nedavno pokrenuli za Zapadni Balkan i istočno susjedstvo zasnovani su na povezanosti, povezanosti s Europom, i s regijom”, rekao je Várhely.

Europska unija smatra da je u vitalnom interesu da se globalne mreže povezivanja izgrade uz poštivanje i promicanje ljudskih prava, demokratskih vrijednosti i održivog razvoja.

Europska unija namjerava investirati u područjima koja su kompatibilna i s ciljevima EU u sljedećem višegodišnjem financijskom okviru do 2027. godine, što se posebno odnosi na zaštitu okoliša, energetsku učinkovitost i digitalni razvoj, ali i promicanje vrijednosti za koje se EU zalaže.

U dokumentima Europske komisije se navodi da će fokus biti investiranje u fizičku infrastrukturu poput optičkih kabela, transportnih koridora, čiste energije i digitalnog razvoja.

Za uspjeh ove inicijative EU će biti potrebna i veće jedinstvo u Vijeću. Oko odnosa s Kinom, kao uostalom i u odnosima s Rusijom, postoje jasne razlike između pojedinih država članica Europske unije.

Leave a Comment

Your email address will not be published.