EUROPSKA KOMISIJA Predsjednica von der Leyen i Visoki predstavnik/potpredsjednik Borrell osudili barbarski napad Rusije na Ukrajinu  - Kanal 5

EUROPSKA KOMISIJA Predsjednica von der Leyen i Visoki predstavnik/potpredsjednik Borrell osudili barbarski napad Rusije na Ukrajinu 

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen i Visoki predstavnik/potpredsjednik Borrell dali izjavu za medije u kojoj su osudili rusku agresiju protiv Ukrajine i izrazili potpunu solidarnost i potporu Ukrajini te njezinu narodu.

Osuđujemo ovaj barbarski napad i cinične argumente kojim ga opravdavaju. Predsjednik Putin vraća rat u Europu. U ovim tamnim satima Europska unija i Europljani stoje uz Ukrajinu i njezin narod. Cilj Rusije nije samo Donbas, kao ni samo Ukrajina, već je cilj uništiti stabilnost u Europi i cijeli međunarodni mirovni poredak. Zbog toga ćemo pozvati predsjednika Putina na odgovornost.”, rekla je von der Leyen.

Predsjednica von der Leyen najavila je i da Komisija priprema paket sankcija koji će danas biti predstavljen europskim čelnicima:

Ovim ćemo paketom ciljati strateške sektore ruskog gospodarstva i blokirati njihov pristup tehnologijama i tržištima koja su ključna za Rusiju. Oslabit ćemo rusko gospodarstvo i njegovu sposobnost modernizacije. Osim toga, zamrznut ćemo rusku imovinu u Europskoj uniji i onemogućiti pristup ruskih banaka europskim financijskim tržištima. Kao i s prvim paketom sankcija, blisko smo usklađeni s našim partnerima i saveznicima – Sjedinjenim Američkim Državama, Ujedinjenom Kraljevinom, Kanadom, ali i Japanom i Australijom. Te su sankcije osmišljene kako bi snažno utjecale na interese Kremlja i njegovu sposobnost financiranja rata.

Leave a Comment

Your email address will not be published.