Europska komisija poboljšava zaštitu intelektualnog vlasništva, europskih obrtničkih i industrijskih proizvoda u EU-u i izvan njega - Kanal 5

Europska komisija poboljšava zaštitu intelektualnog vlasništva, europskih obrtničkih i industrijskih proizvoda u EU-u i izvan njega

Europska komisija je predložila prvi okvir za zaštitu intelektualnog vlasništva za obrtničke i industrijske proizvode koje karakterizira originalnost i autentičnost tradicionalnih praksi iz njihovih regija.

Tim okvirom obuhvatit će se proizvodi kao što su muransko staklo, donegalski tvid, porculan iz Limogesa, solingenski pribor za jelo i keramika iz Bolesławieca. Iako ti proizvodi uživaju europski, a ponekad i svjetski ugled, proizvođači dosad nisu imali na raspolaganju EU-ovu zaštitu oznake zemljopisnog podrijetla koja bi podrijetlo i ugled njihovih proizvoda povezivala s njihovom kvalitetom.

Na temelju uspjeha sustava oznaka zemljopisnog podrijetla za vina, jaka alkoholna pića i poljoprivredne proizvode, današnjim Prijedlogom uredbe Komisija proizvođačima nastoji omogućiti zaštitu obrtničkih i industrijskih proizvoda povezanih s njihovom regijom i tradicionalnim znanjima i iskustvom, što bi imalo učinak u Europi i izvan nje. Uredbom kojom se predviđa EU-ova zaštita oznake zemljopisnog podrijetla potrošačima će se olakšati prepoznavanje kvalitete takvih proizvoda i donošenje informiranijih odluka. Doprinijet će promicanju, privlačenju i zadržavanju vještina i radnih mjesta te gospodarskom razvoju europskih regija. Prijedlogom bi se također osiguralo da se tradicionalni obrtnički i industrijski proizvodi konačno stave u jednak položaj kao zaštićene oznake zemljopisnog podrijetla koje već postoje u poljoprivrednom sektoru. 

Izvršna potpredsjednica Komisije za Europu spremnu za digitalno doba Margrethe Vestager izjavila je: 

Mnoge europske regije imaju neiskorišteni potencijal za zapošljavanje i rast. Naime, mnogi su MSP-ovi u obrtničkom i industrijskom sektoru razvijali i usavršavali proizvodne vještine tijekom generacija, ali im nedostaju poticaji i resursi da bi to iskoristili, posebno kad je riječ o prekograničnom aspektu.Zaštita koja se dodjeljuje oznakama zemljopisnog podrijetla za obrtničke i industrijske proizvode potaknut će konkurentnost regija i proizvođača na razini Europe i na svjetskoj razini.

Thierry Breton, povjerenik za unutarnje tržište, izjavio je: 

Europa ima iznimno nasljeđe svjetski poznatih obrtničkih i industrijskih proizvoda.Vrijeme je da ti proizvođači, kao i proizvođači hrane i vina, imaju koristi od novog prava intelektualnog vlasništva kojim će se konsolidirati povjerenje i vidljivost njihovih proizvoda te zajamčiti autentičnost i ugled.Današnjom inicijativom doprinijet će se otvaranju kvalificiranih radnih mjesta, posebno za MSP-ove, te razvoju turizma i u ruralnim ili gospodarski slabije razvijenim područjima.

Leave a Comment

Your email address will not be published.