Europska komisija odobrila hrvatske financijske programe potpore gospodarstvu. Gdje je novac? - Kanal 5

Europska komisija odobrila hrvatske financijske programe potpore gospodarstvu. Gdje je novac?

Europska komisija odobrila je još jedan hrvatski program kreditnih jamstava i zajmova u ukupnom iznosu od približno 322 milijuna eura štoje 2,45 milijardi kuna. Sredstva su namijenjena za mikro, male i srednje poduzetnike pogođene pandemijom koronavirusa. Programom će upravljati HAMAG-BICRO, objavilo je Ministarstvo financija.

Prema programu financijska potpora će biti u obliku subvencioniranih zajmova i državnih jamstava za kredite, a programom će upravljati Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije. Program financiranja je namijenjen mikro, malim i srednjim poduzetnicima koji su najteže pogođeni izbijanjem pandemije koronavirusa, te će se nastojati osigurati nastavak njihovih poslovnih aktivnosti.

Europska komisija utvrdila je da je hrvatska mjera u skladu s uvjetima utvrđenima u Privremenom okviru financiranja. Mjera obuhvaća zajmove i jamstva za zajmove za obrtna sredstva s ograničenim rokom dospijeća i iznosom. Mjera je vremenski ograničena, a ograničava i rizik koji preuzima država, osigurava odgovarajuću nadoknadu za jamstva.

Europska komisija je početkom travnja odobrila dva hrvatska programa potpore gospodarstvu; 6. travnja odobrila je program HBOR-a za likvidnost izvoznika putem polica osiguranja, s ukupnim kreditnim potencijalom od šest milijardi kuna. Već 9. travnja EU Komisija je odobrila program namijenjen malim, srednjim i velikim poduzetnicima, putem instrumenta povoljnih kredita HBOR-a uz subvenciju kamata koju je osigurala država s ukupnim kreditnim potencijalom od milijardu eura. 

Leave a Comment

Your email address will not be published.