Europska komisija objavila plan o proširenju i financijski plan za zemlje zapadnog Balkana - Kanal 5

Europska komisija objavila plan o proširenju i financijski plan za zemlje zapadnog Balkana

Europska komisija objavila je paket o proširenju koji sadržava financijski plan za zemlje zapadnog Balkana vrijedan 9 milijardi eura te izvješće o napretku država koje žele ući u Europsku uniju, javlja HRT. 

Paket o proširenju stavlja veći naglasak na reverzibilnost procesa, što znači da EU već privremeno zatvorena poglavlja može lakše ponovno otvoriti i vratiti na početak ukoliko neka od zemalja nazaduje u provedbi reformi. 

“Taj novac namijenjen je konkretnim projektima iz energetskog sektora, transporta i digitalne ili zelene tranzicije. Prema Komisijinom planu tih 9 milijardi trebali bi privući dodatnih 20 milijardi eura investicija u idućih pet godina.”, javlja dopisnica HRT-a iz Bruxellesa Jasna Paro.

Od tih projekata koristi će imati i Hrvatska, primjerice – dovršenje cestovnog koridora i dogradnja željezničke mreže od Budimpešte do Ploča, produžetak Dalmatine tzv. ‘plava autocesta’ do Grčke, dogradnja jadransko-jonskog plinovoda s poveznicama između Hrvatske i BiH.  

Pristupne pregovore vode Crna Gora koja je najdalje odmakla u pristupnom procesu i Srbija. S Albanijom i Sj. Makedonijom krajem ove godine trebali bi se i formalno otoriti pregovori. BiH još uvijek čeka da joj se dodijeli status kandidata, koji može dobiti tek kada ispuni 14 kriterija. Kosovo je u najtežoj situaciji s obzirom da neovisnost te zemlje ne priznaje 5 članica.  

Leave a Comment

Your email address will not be published.