Europska komisija objavila mjere i pravila za putovanja - Kanal 5

Europska komisija objavila mjere i pravila za putovanja

Europska komisija preporučila je mjere i pravila za postupno i koordinirano ukidanje ograničenja za putovanja između zemalja članica EU ili europskih regija koje imaju sličnu epidemiološku situaciju, a kako bi se spasilo ovogodišnju turističku sezonu.

U objavi Europske komisije, između ostaloga, stoji: “Sloboda kretanja i prekogranična putovanja ključni su za turizam. Budući da zemlje članice uspijevaju ograničiti cirkuliranje virusa, opće restrikcije za slobodu kretanja moraju se zamijeniti ciljanim mjerama. Ako zdravstvena situacija ne opravdava generalno ukidanje ograničenja, Komisija predlaže postupan i koordiniran pristup koji započinje ukidanjem ograničenja između regija ili zemalja članica koje u dovoljnoj mjeri imaju slične epidemiološke situacije”.

Smjernice i preporuke nisu obvezujuće za zemlje članice, ali mogu pomoći u koordiniranom ukidanju ograničenja za putovanja i aktiviranju turizma.

Vanjske granice Eurospke unije bit će zatvorene do 15. lipnja prema preporuci Komisije od prošlog tjedna. EU vjeruje da se vrhunac turističke sezone od lipnja do kolovoza može djelomično spasiti.  

Komisija ističe da pristup postupnog otvaranja mora biti dovoljno fleksibilan kako bi se mogla ponovno uvesti ograničenja ako to epidemiološka situacija bude zahtijevala. Zemlje članice pri ukidanju ograničenja trebaju voditi računa o tri kriterija; prvi je epidemiološki, drugi je sposobnost provedbe mjera tijekom čitavog putovanja, treći kriterij je preporuka da prioritet imaju prekogranična kretanja u ključnim ekonomskim područjima, uključujući i osobne razloge.

Bez diskriminacije, zahtjev je Eurospke komisije. Komisija traži da kada zemlja članica odluči dopustiti ulazak na svoj teritorij mora omogućiti ulazak svim osobama, bez obzira na državljanstvo, koje imaju prebivalište u državama ili regijama sa sličnom epidemiološkom situacijom. 

Po pitanju agencijskih vaučera koji se nude za otkazane karte, moraju biti atraktivni kako bi se što manje inzistiralo na povratu novca, a time bi se osiguralo da kompanije izbjegnu bankrote.

Leave a Comment

Your email address will not be published.