Europska komisija nakon preporuke Europske agencije za lijekove odobrila prvo cjepivo protiv koronavirusa - Kanal 5

Europska komisija nakon preporuke Europske agencije za lijekove odobrila prvo cjepivo protiv koronavirusa

Danas počelo cijepljenje protiv gripe 07.11.2018., Sibenik - Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje nabavio je dovoljno doza cjepiva Influvac za potrebe cijepljenja osiguranih osoba protiv gripe u sezoni 2018./2019. Photo: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Europska komisija odobrila je prvo cjepivo protiv covida-19 koje su razvili BioNTech i Pfizer, a nakon pozitivne preporuke Europske agencije za lijekove.

“Danas pišemo novo poglavlje europske uspješne priče. Odobrili smo prvo sigurno i učinkovito cjepivo protiv covida-19.”, izjavila je predsjednica Komisije Ursula von der Leyen.

Von der Leyen je istaknula da će odobreno cjepivo biti dostupno u svim zemljama članicama istodobno i pod istim uvjetima.

“Predstojeći dani cijepljenja bit će također veliki trenutak europskog jedinstva. Ovo je dobar način završetka godine i otvaranja nove stranice u borbi protiv pandemije.”, dodala je predsjednica Von der Leyen.

Europska agencija za lijekove danas je odobrila cjepivo Pfizera i BioNTecha.

“Ovo je veliki dan za Europu, dan istinske europske solidarnosti na djelu”, izjavila je povjerenica za zdravstvo Stella Kyriakides.

Države članice EU-a, uključujući Njemačku, Francusku, Austriju i Italiju, objavile su kako planiranju početak cijepljenja od 27. prosinca. SAD i Velika Britanija su već započele cijepljenje ranije.

Dužnosnici EMA-e ustvrdili su na konferenciji za novinare kako je vrlo vjerojatno da će cjepivo biti učinkovito i protiv novih sojeva koronavirusa.

Cilj je Europske unije cijepiti 70 posto građana zemalja članica EU koje imaju 450 milijuna ljudi.

Leave a Comment

Your email address will not be published.