Europska komisija je naložila zabranu ruske nafte, no neke države članice se protive - Kanal 5

Europska komisija je naložila zabranu ruske nafte, no neke države članice se protive

Predsjednica Europske komisije predstavila je u Strasbourgu prijedlog novih sankcija protiv Rusije koje uključuju zabranu uvoza sirove nafte iz Rusije u roku od šest mjeseci i naftnih prerađevina do kraja ove godine.

“Uvodi se potpuna zabrana uvoza ruske nafte koja se dostavlja brodovima ili naftovodima, sirove ili prerađene. Želimo osigurati postupno uvođenje zabrane na uredan način koji će omogućiti nama i našim partnerima da osiguraju alternativnu opskrbu sirove nafte unutar šest mjeseci i naftnih prerađevina do kraja ove godine. Tako ćemo povećati pritisak na Rusiju, a istodobno minimizirati kolateralnu štetu za nas i naše partnere diljem svijeta”, izjavila je Ursula Von der Leyen.

U šestom paketu sankcija protiv Rusije bi se postupno uvela zabrana uvoza nafte tijekom šest mjeseci, a Mađarskoj i Slovačkoj bi bilo dopušteno nekoliko mjeseci dulje. Sve države Unije trebaju poduprijeti sankcije da bi one stupile na snagu, a američki mediji kao što je Wall Street Journal pišu da bi mogle biti izglasane do kraja tjedna. Ali već ima protivljenja.

Najava novih sankcija dolazi na valu njemačkog primjera, zemlje koja je s 35% ovisnosti o ruskoj nafti taj postotak brzo smanjila na 12%. Iz Rusije Unija pokriva cca 25% potreba za naftom i snažno je ovisna o uvozu ruskog dizelskog goriva

Međutim, Slovačka, koja je poput Mađarske gotovo 100% ovisna o ruskoj nafti koja dolazi kroz naftovod Družba, rekla je da će joj zbog tehničkih razloga trebati četiri do šest godina da zamijeni ruski energent. Slovačka rafinerija Slovnafta projektirana je za rad s ruskom naftom i trebala bi se temeljito renovirati kako bi se nosila s uvozom, što je skup i dugotrajan proces. Komisija je konstatirala da je četiri do šest godina predugi period za iznimke. 

Ministar vanjskih poslova Mađarske Peter Szijjarto je rekao da Mađarska ne može poduprijeti sankcije jer će transport ruske nafte u tu zemlju biti nemoguć.

“Stvar je jednostavna: opskrba zemlje energijom nesmije biti ugrožena, jer nitko ne može očekivati da dozvolimo da cijenu rata u Ukrajini plaćaju Mađari”, rekao je Szijjarto, prenosi The Guardian.

Drugi dužnosnici, koji su govorili pod uvjetom anonimnosti tijekom pravno i diplomatski napornih pregovora, rekli su da bi Bugarska i Češka također mogle tražiti ukidanje sankcija. Jedan europski diplomat upozorio je da bi odobravanje izuzeća jednoj ili dvjema visoko ovisnim državama moglo izazvati domino efekt zahtjeva za izuzećem koji bi potkopao embargo. 

Baltičke zemlje i Poljska zalažu za trenutan prekid opskrbe ruskom naftom. Europska povjerenica za energiju Kadri Simson ranije je izjavila da EU do kraja godine može zamijeniti dvije trećine opskrbe ruskom naftom do kraja godine.

Leave a Comment

Your email address will not be published.