European views: Hrvatsko predsjedanje EU je katastrofalno - Kanal 5

European views: Hrvatsko predsjedanje EU je katastrofalno

Europski portal vrijeme hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije nazvao je – katastrofom, a hrvatskog premijera Plenkovića usporedili s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom.

Za premijera Andreja Plenkovića u komentaru se piše kako je pokazao svoj afinitet prema autokratskoj vladavini, a njegov modus operandi je Orbanovski, tvrdi European views.

Portal European Views koji se bavi analizom rada Europske unije, te je s oštro kritički pisao o hrvatskom predsjedanju Europskim vijećem.

Hrvatska se 1. srpnja neće baš moći slaviti svojim polugodišnjim predsjedanjem na čelu EU-a, a jedina svjetla točka je nedavno usvojena Zagrebačka deklaracija, kojom se potvrđuje namjera da se članstvo Europske unije proširi na šest država Zapadnog Balkana.

Analitičari ‘European viewsa’ Hrvatskoj osobito zamjeraju šutnju prema suspenziji demokracije u Mađarskoj, budući je 30. ožujka donijet akt koji je Victoru Orbanu praktički dao neograničene ovlasti da vlada donošenjem dekreta. Republika Hrvatska se na to nije oglasila iako su taj Orbanov čin osudile ostale države članice, mnogi dužnosnici EU-a i SAD. Ministar vanjskih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman nedemokratka događanja u Mađarskoj nazvao je tek “unutarnjim političkim pitanjem te zemlje”. Europski portal naglašava kako ovo nije prvi put da su hrvatski dužnosnici “demonstrativno stali uz svoju mađarsku braću”.

European views zaključuje kako da Hrvatska i nakon sedam godina nakon ulaska u Europsku uniju još uvijek pokazuje autokratske tendencije, te upozorava na ograničavanje slobode govora, pritiske na novinare i držanje HRT-a isključivo u službi Vladine politike.

Leave a Comment

Your email address will not be published.