EUFOR Dodatne vojne snage u BIH su mjera predostrožnosti - Kanal 5

EUFOR Dodatne vojne snage u BIH su mjera predostrožnosti

N1 televizija poslala je upit Euforu, vezano uz dodatne snage te organizacije koje su stigle u Bosnu i Hercegovinu te ima li to neke veze s ratom u Ukrajini i boje li se eskalacije situacije u BiH. 

S obzirom na trenutno pogoršanje međunarodne sigurnosne situacije, smatra se razboritim da se, kao mjera predostražnosti, snage EUFOR-a koje se nalaze u zoni operacija pojačaju odgovorajućim brojem raspoloživih rezervnih snaga, kažu iz EUFOR-a.

Upitani postoje li incidenti i subverzije zbog kojih je poslan pojačanje, odgovaraju: “Po procjenama EUFOR-a trenutno ne postoje prijetnje po sigurno i stabilno okruženje u BiH. Raspoređivanje ovih snaga je mjera predostrožnosti, koja se poduzima u cilju jačanja stabilnosti u BiH, tako što će se pozicionirati dovoljan broj sposobnih snaga u zemlji koje će pružati podršku bh. institucijama pri održavanju sigurnog i stabilnog okruženja. Njihov zadatak će biti da pokažu odlučnost EU da održi stabilnost u Bosni i Hercegovini”.

Foto: Eufor

Osvrnuli su se na to i koliko će snaga stići u BiH i što će tamo raditi.

Četiri čete sa oko 500 pripadnika rezervnih snaga EUFOR-a koje su stacionirane izvan Bosne i Hercegovine raspoređene su kao mjera predostrožnosti. Ovim će ukupan broj pripadnika EUFOR-a u BiH iznositi 1.100. Upućivanje i raspored na terenu trupa EUFOR-a zavisit će od ishoda procjena koje se provode. Još uvijek nije donesena konačna odluka o tome gdje će rezervne snage biti smještene i koliko dugo će ostati, odgovorili su na naš upit iz EUFOR-a.

Nisu htjeli komentirati zašto se trenutno vrše trenažni letovi zrakoplovima Rafale iznad BiH.

Leave a Comment

Your email address will not be published.