Treba li EU uskladiti i međusobno koordinirati testiranje na Covid-19 ? - Kanal 5

Treba li EU uskladiti i međusobno koordinirati testiranje na Covid-19 ?

Piše: Mirella Rašić, stručnjakinja za EU poslove i bivša dužnosnica u Europskoj komisiji 


U zadnje vrijeme dosta se piše o vjerodostojnosti tzv. PCR testiranja na Covid-19 tj. je li taj test kao dijagnostička metoda koja za sada najviše koristi  doista pouzdana ili nije. Tako je grupa engleskih znanstvenika povezali PCR test s lažno pozitivnim rezultatima što je još jače bacilo svijetlo na čitavu priču. Naime oni su objavili u znanstvenom časopisu The Lancet da se broj lažno pozitivnih testova iz PCRa penje i do 4 posto tjekom njegova korištenja. Paralelno s PCR testom, u nekim dijelovima svijeta  u otkrivanju Covid-19 virusa, koriste se i  tzv antigenski testovi.

Znanstvenici koji se zauzamaju za korištenje ovog testa navode da je taj test odličan kod osoba koje dolaze prvih par dana nakon infekcije tj kada je u nazofarinksu ima prisutnih već dosta virusnih čestica. Čini se da su uvjerili i šefa Europskog Vijeća, Charles Michela koji je uoči sutrašnjeg virtualnog sastanka na vrhu 27 lidera EU, na kojem će se razgovarati o epidemiološkoj situaciji u EU, pozvao svoje kolege na ”odlučnu akciju” na europskoj razini temeljenu na dva stupa: testiranju i praćenju kontakata i cjepivima. Također, Michel je pozvao zemlje članice na što masovniju primjenu tzv antigenskih testova koji omogućuju lakšu identifikaciju nositelja koronavirusa.  

On se založio za nadopunu tzv antigenskim testovima koji donose rezultate u roku od occa 15 minuta i na taj način omogućuju brže i lakše utvrđivanje potencijalnih nositelja Covid-19 virusa tj da li su  zarazni, a poglavito ako su osobe bez simptoma a pozitivni na test.  

Kako bi ti antigenski testovi bili priznati na razini cijele EU, Michel je izjavio kako EU ne smije  ponoviti ranije pogreške, nego da ”EU mora međusobno koordinirati odobravanje tih testova kako bi bili priznati na razini cijele Europe”. Također je istaknuo da proizvodni kapaciteti trebaju biti strateški osigurani na europskoj razini kako bi takvi testovi bili svugdje u isto vrijeme. ”Ne možemo dopustiti ponavljanje situacije od proljetos kada smo imali “utrku” za maskama”, istaknuo je.

Predsjednik Europskog vijeća ustvrdio je i da je potrebno osigurati učinkovit sustav praćenja kontakata, a na europskoj razini to u prvom redu znači osigurati interoperabilnost aplikacija za praćenje kontakata.Također je pozvao zemlje članice da se usuglase o zajedničkim pravilima o samoizolaciji i karanteni. Kad je u pitanju imunzacija, smatra da se eventualni kaos mora izbjeći pod svaku cijenu tj da treba definirati kriterije za raspodjelu cjepiva među zemljama i odrediti prioritetne skupine koje se prvo trebaju cijepiti.

Kako god. Dok virus i pandemija divlja u čitavoj Europi, u iščekivanju cijepiva – 1.2 milijarde doza za EU, koje počinje na proljeće 2021. prema riječima predsjednice Europske komisije, van der Leyen, jedino što nam preostaje u međuvremenu je individualna odgovornost svakog od nas umjesto prebacivanja odgovornosti na druge, zdraviji stil života i više optimizma jer jedino zajedničkim naporima možemo izaći iz začarana kruga u kojem se momentalno vrti Hrvatska.   

Leave a Comment

Your email address will not be published.