EU Europska komisija pokrenula savjetovanje o europskom zakonu o slobodi medija - Kanal 5

EU Europska komisija pokrenula savjetovanje o europskom zakonu o slobodi medija

Europska komisija pokrenula je javno savjetovanje o europskom zakonu o slobodi medija kojim želi osigurati neovisnost i pluralizam medija.

“Mediji su stup demokracije, a taj stup danas puca, uz pokušaje vlada i privatnih skupina da izvrše pritisak na medije. Zbog toga će Komisija predložiti zajednička pravila i zaštitne mjere za zaštitu neovisnosti i pluralizma medija”, izjavila je potpredsjednica Komisije za vrijednosti i transparentnost, Vera Jourova.

Cilj je ove inicijative osigurati bolje funkcioniranje medijskog tržišta EU-a poboljšanjem pravne sigurnosti i uklanjanjem prepreka unutarnjem tržištu.

“Moramo se pobrinuti da europski mediji ostanu neovisni, inovativni i održivi te da djeluju bez ikakvog neopravdanog uplitanja u njihove aktivnosti, bilo privatne ili javne”, rekao je povjerenik za unutarnje tržište Thierry Breton.

Kroz javno savjetovanje Komisija  namjerava prikupiti mišljenja o najvažnijim pitanjima koja utječu na funkcioniranje unutarnjeg medijskog tržišta, uključujući različite vrste upletanja u medije, kao i ekonomske trendove.

Javno savjetovanje pokriva tri glavna područja koja su relevantna za medijska tržišta. Prvo se odnosi na transparentnost i neovisnost, u što spadaju pregled transakcija na medijskom tržištu, transparentnost vlasništva nad medijima. Drugo područje su uvjeti potrebni za zdravo funkcioniranje medija, što uključuje izloženost javnosti, pluralitet stajališta, medijske inovacije na tržištu EU-a. Treće područje odnosi se na pravednu raspodjelu državnih resursa, u što spadaju neovisnost javnih medija, transparentnost i pravedna distribucija državnog oglašavanja.

Leave a Comment

Your email address will not be published.