Erdogan stigao u Hrvatsku, u izaslanstvu i turskih 75 gospodarstvenika - Kanal 5

Erdogan stigao u Hrvatsku, u izaslanstvu i turskih 75 gospodarstvenika

Turski predsjednik Erdogan je stigao u Zagreb. Sutra se sastaje se s predsjednicima Republike i Vlade Zoranom Milanovićem i Andrejem Plenkovićem, a održat će se i hrvatsko-turski poslovni forum na kojem će sudjelovati 75 turskih i 160 domaćih gospodarstvenika. Sudjelovat će i na otvorenju Islamskog centra u Sisku. S njim je stigla i prva dama Turske Emine Erdogan koja će se prijepodne sastati sa Sanjom Musić Milanović. Zbog njegova dolaska uvedene su posebne mjere sigurnosti i regulacija prometa. 

Tijekom službenog posjeta turskog predsjednika predviđeno je potpisivanje nekoliko međudržavnih sporazuma, među kojima su i Memorandumi o razumijevanju između hrvatskog i turskog Ministarstva unutarnjih poslova i to o osiguravanju javnog reda i mira te o suradnji u području upravljanja katastrofama i kriznim situacijama. U nazočnosti predsjednika Milanovića i Erdoğan, sporazume će potpisati ministri unutarnjih poslova Hrvatske i Turske.

Predsjednici Milanović i Erdoğan obratit će se i sudionicima Hrvatsko-turskog gospodarskog foruma koji se održava u organizaciji Kluba izvoznika i DEIK-a i to pod pokroviteljstvom predsjednika Milanovića. Svoj dolazak na Hrvatsko-turski gospodarski forum potvrdilo je 75 turskih gospodarstvenika, dok se s hrvatske strane očekuje dolazak čak 160 gospodarstvenika. Na gospodarskom formu bit će predstavnici građevinskog sektora, energetike, turizma, prerađivačke industrije, farmaceutske industrije, poljoprivrede, financijskog sektora i drugih gospodarskih grana.

Dvojica predsjednika, nadalje, prisustvovat će u i svečanom otvaranju Islamskog kulturnog centra u Sisku. Tijekom službenog boravka u Hrvatskoj predsjednik Erdoğan sastat će se i s predsjednikom Vlade Republike Hrvatske Andrejom Plenkovićem, a položit će i vijenac kod Spomenika domovini na Trgu Stjepana Radića u Zagrebu.

Leave a Comment

Your email address will not be published.