Energetska obnova zgrada Psihijatrijske bolnice ,,Sveti Ivan˝ - Kanal 5

Energetska obnova zgrada Psihijatrijske bolnice ,,Sveti Ivan˝

Održana je konferencije za medije povodom energetske obnove zgrada Psihijatrijske bolnice „Sveti Ivan“, i to Objekta 1-Odjel I i Objekta 2-Odjela II na kojoj su sudjelovali gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić sa suradnicima i ravnatelj Psihijatrijske bolnice prof.prim.dr.sc. Igor Filipčić.
 
Psihijatrijska bolnica „Sveti Ivan” je neprofitna zdravstvena ustanova unutar koje se provodi zdravstvena djelatnost psihijatrije, specijalističko-konzilijarna djelatnost, bolnička djelatnost, nastavna te znanstveno istraživačka djelatnost. Tijekom godina, bolnica je postala jedan od vodećih regionalnih centara za integrativnu psihijatriju što je vidljivo iz velikog broja suradnih ustanova čime je osigurana dugoročna perspektiva suradnje s domaćim i međunarodnim istraživačkim centrima.

Zgrade su redovno održavane ali imaju značajne gubitke topline te po svojim energetskim karakteristikama pripadaju energetskom razredu „G“. U okviru Programa energetske obnove zgrada javne namjene u vlasništvu Grada Zagreba, planirana je i energetska obnova 8 zgrada Psihijatrijske bolnice „Sveti Ivan“, ukupne grijane površine od 4.455 m2.  Za sada se realiziraju projekti energetske obnove za zgrade Objekt 1-Odjel 1 i Objekt 2 -Odjel II, Psihijatrijske bolnice „Sveti Ivan“, prema Ugovorima o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte financirane iz europskih strukturnih i investicijskih fondova u financijskom razdoblju 2014.-2020. sklopljenih s Ministarstvom graditeljstva i prostornoga uređenja i Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Gradonačelnik Milan Bandić rekao je kako je prioritet Grada Zagreba nastavak rada na kvalitetnim projektima za energetski i ekološki održiv razvoj jer njihovom provedbom ostvaruju se visoko postavljeni ciljevi koji omogućuju održivi razvoj Grada. 

„Ovaj objekt izgleda kao hotel s pet zvjezdica i treba biti primjer kako trebaju izgledati sve bolnice u Hrvatskoj. Svi smo mi potencijalni korisnici ovakvih objekata, a ovaj pruža vrhunsku uslugu i medicinsku skrb. Stoga se zahvaljujem svim djelatnicima što pomažu našim građankama i građanima i svim stanovnicima Hrvatske da imaju bolji život“,  izjavio je gradonačelnik Bandić.
 
Pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša Mirka Jozić istaknula je kako su u energetsku obnovu uključene 134 zgrade različitih javnih namjena u vlasništvu Grada Zagreba sa čijom realizacijom se planira smanjiti potrošnja energije za više od 50 % u tim zgradama, smanjiti emisije CO2 kao i koristiti obnovljivi izvori energije. 

„Sveukupno je planirana investicija od 805 milijuna kuna, a izvori financiranja su proračunska sredstava, EU fondovi i povoljna kreditna sredstva HBOR-a. Od planiranog, do sada su završene energetske obnove na 54 zgrade u koje je uloženo 204 milijuna kuna i na kojima su ostvarene uštede energije za više od 14.200 MWh/godišnje i smanjene emisije CO2 za više od 3.100 t/CO2 godišnje te su ostvarene financijske uštede 7,1 milijuna kuna godišnje“,  naglasila je pročelnica Jozić.

Leave a Comment

Your email address will not be published.