Emmanuel Macron ponovno izabran za predsjednika Francuske - Kanal 5

Emmanuel Macron ponovno izabran za predsjednika Francuske

Francuski predsjednik Emmanuel Macron na današnjim je izborima izabran na drugi petogodišnji mandat pobijedivši Marine Le Pen, a aktualni šef države ostvario je između 57,6 i 58,2 posto.

Francuzi su tako odlučili dati povjerenje vrlo proeuropskom predsjedniku, centristu i liberalu, a ne radikalnoj kandidatkinji koja je svoju kampanju gradila na platformi “nacionalnog prioriteta” i krajnje kritičnosti prema Europskoj uniji.

Emmanuel Macron (44), u nedjelju je postao prvi francuski predsjednik kojemu je pošlo za rukom osvojiti drugi mandat u proteklih 20 godina, otkako je to ostvario Jacques Chirac 2002., kada je pobijedio Jean-Marie Le Pena, oca sadašnje protukandidatkinje.

Ipak, ovi će se izbori pamtiti i po rekordnoj apstinenciji birača koju institut Ifop procjenjuje na 27,8 posto. Tako velik neodziv u drugom krugu ne pamti se od 1969., kada je iznosio 31,3 posto.

Refleks “republikanske fronte” ili barikade krajnjoj desnici koja se aktivirala prije pet godina, oslabio je kod dijela birača nesklonih predsjedniku za kojega kažu da je  arogantan i zaštitnik bogatih slojeva, odnosno u dijelu birača u kojih se javio zamor od dvoboja Macron-Le Pen.

Koliko je refleks oslabio govori podatak da je Macron 2017. osvojio 66,10 posto glasova, daleko odmaknuvši pred Le Pen koja je tada dobila 33,90 posto.

Danas 53 godišnja Le Pen može biti ponosna jer je uspjela dosegnuti rekordan broj glasova za krajnju desnicu i sada će njezin prvi izazov biti osvojiti većinu na parlamentarnim izborima u lipnju.

A pred Macronom je velika zadaća okupiti podijeljene Francuze i znati uspješno odgovoriti na bijes francuskih birača koji nisu imućni, onih koji se teško nose s padom životnog standarda i koji su svoje nezadovoljstvo artikulirali prosvjednim pokretom Žutih prsluka 2018/2019., no do danas nisu primili primjeren odgovor na postavljene zahtjeve.

Leave a Comment

Your email address will not be published.