EMA Zasad nema indikacije da AstraZeneca uzrokuje stvaranje ugrušaka krvi - Kanal 5

EMA Zasad nema indikacije da AstraZeneca uzrokuje stvaranje ugrušaka krvi

Izvršna direktorica Europske agencije za lijekove (EMA) Emer Cooke oglasila se nakon što je više zemalja obustavilo cijepljenje AstraZenecom zbog jakih nuspojava te na konferenciji za medije rekla je kako u ovom trenutku EMA nema indikacije da cjepivo AstraZenece uzrokuje povećan rizik od nastanka krvnih ugrušaka. 

“Broj incidenata s ugrušcima krvi nije veći od broja koji je zabilježen u općoj populaciji”, rekla je Cooke.

Cooke je rekla kako se zgrušavanje krvi dogodilo kod malog broja ljudi te da se to godišnje događa tisućama ljudi. “Želimo utvrditi je li to povezano s cjepivom”, rekla je i najavila da će EMA proučiti svaki pojedinačni slučaj nakon čega će se opet sastati u četvrtak i donijeti odluku. 

“I dalje smo uvjereni da je korist cjepiva AstraZenece veća od nuspojava”, dodala je. 

Cooke se osvrnula i na navode da je možda problem u nekim određenim pošiljkama cjepiva.

“Određene pošiljke cjepiva bile su sumnjive i s njima su bile povezane ove nuspojave. Mobilizirali smo radni odbor zadužen za analizu toga jesu li neke pošiljke povezane s ovim incidentima i je li došlo do nekih incidenata tijekom same proizvodnje koji su mogli dovesti do razlike u cjepivima”, pojasnila je Cooke.  

Rekla je i da ih ovi incidentni dosta zabrinjavaju. “Tek kad obavimo ovu analizu moći ćemo to procijeniti”, istaknula je Cooke, dodajući kako smatraju da su prednosti cjepiva i dalje veće od rizika.

Europska agencija za lijekove (EMA), europska regulatorna agencija za lijekove, sastat će se u četvrtak kako bi razgovarala o prikupljenim informacijama te službeno odlučila je li cjepivo pridonijelo tromboemboliji kod cijepljenih osoba.

Leave a Comment

Your email address will not be published.