EMA procjenjuje lijek protiv covida, koktel antitijela kojim se navodno liječio i Donald Trump - Kanal 5

EMA procjenjuje lijek protiv covida, koktel antitijela kojim se navodno liječio i Donald Trump

Jedna studija pokazuje da taj lijek može smanjiti količinu virusa u krvi, no prerano je izvlačiti zaključke o koristima i rizicima.

Europska agencija za lijekove (EMA) priopćila je da procjenjuje novi lijek protiv koronavirusa. Odbor EMA-e za medicinske proizvode za ljudsku uporabu (CHMP) razmatra učinkovitost lijeka REGN-COV2, kombinacije dvije vrste antitijela. 

Lijek, koji su zajedno razvili američki proizvođač Regeneron i švicarska tvrtka Hoffman-La Roche, navodno je korišten prošle godine za liječenje tadašnjeg američkog predsjednika Donalda Trumpa oboljelog od covida-19.

Prema EMA-i, u postupku procjene stručnjaci razmatraju podatke iz ispitivanja čak i ako ona još nisu dovršena i nije zatraženo odobrenje lijeka, što skraćuje postupak odobravanja.

Jedna studija pokazuje da taj lijek može smanjiti količinu koronavirusa u krvi, navodi EMA. Međutim, još je prerano izvlačiti zaključke o koristima i rizicima.

U Sjedinjenim Državama REGN-COV2 je dobio hitno odobrenje za upotrebu od Agencije za hranu i lijekove (FDA) još u studenome.

Leave a Comment

Your email address will not be published.