EMA Europska agencija za lijekove objavila: AstraZeneca je sigurno i učinkovito cjepivo - Kanal 5

EMA Europska agencija za lijekove objavila: AstraZeneca je sigurno i učinkovito cjepivo

EU Coronavirus vaccine, Europe. Covid-19 vaccination, flu prevention, immunization concept. Vial dose and medical syringe, European Union flag background. 3d illustration

Emer Cooke, izvršna direktorica Europske agencije za lijekove poručila je kako je cjepivo AstraZenece sigurno i učinkovita zaštita od Covida-19, no da će nastaviti istragu oko nekoliko slučajeva ugrušaka.

Europska medicinska agencija objavila je procjenu o sigurnosti upotrebe cjepiva AstraZenece protiv COVID-a, nakon što je više zemalja privremeno obustavilo njegovo korištenje zbog straha od nuspojava.

Sigurnosni odbor Europske medicinske agencije (EMA) poduzeo je detaljnu procjenu o malom broju slučajeva koji se odnose na pojavu krvnih ugrušaka do čega je došlo kod primatelja cjepiva. 

Ovo je sigurno i učinkovito cjepivo. Štiti od Covida-19. Cjepivo nije povezano s ugrušcima. Tijekom istrage smo vidjeli mali broj slučajeva rijetkih, ali ozbiljnih ugrušaka, rekla je Emer Cooke, izvršna direktorica EMA-e. Cooke je istaknula da dokazi koje imaju ne mogu u potpunosti isključiti mogućnost da su ugrušci i cjepivo povezani. 

Poručila je kako bi se na cjepiva trebala staviti upozorenja, odnosno da se jasnije ističu nuspojave. Cooke je najavila i kako će EMA nastaviti istragu o ugrušcima koji su se pojavili kod nekih ljudi koji su se cijepili. 

Svjesni smo da su neke države obustavile cijepljenje i morali smo detaljno proučiti sve dokaze. Naši stručnjaci su sve ekstenzivno proučili., rekla je Cooke. 

Napomenula je da ovakve situacije nisu neočekivane te da, kada se broji tako velik broj ljudi, moguće je da se takvo što dogodi kod manjeg broja njih. Ipak, poručila je da je potrebno pratiti pažljivo pratiti sve nuspojave. 

Dr. Sabine Strauss rekla je kako je Odbor proveo istragu svih dostupnih dokaza i došao do zaključka da je cjepivo sigurno i učinkovito u zaštiti od korona virusa, kao i da je njegova korist veća od rizika. 

Nije pronađen dokaz nekih problema i povezanost s krvnim ugrušcima. Broj tromboembolijskih slučajeva je niži od očekivanog u općenitoj populaciji te nema rizika od krvnih ugrušaka zbog ovog cjepiva., rekla je Strauss i dodala kako ipak postoji još nesigurnosti te da su primijetili rijetke slučajeve tromboze i trombocitopenije u 7-14 dana nakon cijepljenja. Vidjeli smo i ugruške u krvnim žilama koji vuku krv iz mozga. Takvo je stanje povezano s trombocitopenijom, a trenutno nemamo dovoljno dokaza da bismo sa sigurnošću rekli je li to povezano s cjepivom ili ne. Dodala je da će se istraga nastaviti te da je važno što su ovakvi slučajevi rijetki. 

Leave a Comment

Your email address will not be published.