Đuro Sessa ne zna gdje se zamjerio Milanoviću - Kanal 5

Đuro Sessa ne zna gdje se zamjerio Milanoviću

Predsjednik Zoran Milanović poručio je kako neće podržati niti jednog od tri kandidata za predsjednika Vrhovnog suda. Među njima je i Đuro Sessa, aktualni predsjednik Vrhovnog suda.

Sessa rekao je kako “ne zna gdje se zamjerio predsjedniku Zoranu Milanoviću” no da o tome ne bi ni špekulirao. 

Podsjetimo, predsjednik Milanović je za Novu TV poručio kako neće podržati ni jednog od tri kandidata za predsjednika Vrhovnog suda, a među njima je i Sessa.

“Bilo je možda nekih razmjerni mišljenja u vremenu kad sam ja bio predsjednik Udruge hrvatskih sudaca, a gospodin Milanović je bio premijer, ali ne znam.”, komentirao je Sessa za RTL te dodao da se ne bi javno upuštao u polemike o toj temi. 

“Čini mi se da je zakon prilično jasan, on je izmijenjen i nakon izbora predsjednika Vrhovnog suda 2017. godine upravo zato da se na neki način, možda ne najspretnije, ograniči arbitriranje politike kod izbora sudaca jer ona osoba koja bude imenovana za predsjednika Vrhovnog suda, ako nije sudac, postaje automatski i sudac Vrhovnog suda što je u svakom slučaju dobro jer na taj način ta osoba ima jednu sigurnost u slučaju da kad nije više predsjednik, da zadrži svoju sudačku dužnost, ali zakon je tako sročen da smanji tu mogućnost i prevladavajući utjecaj politike jer on je i dalje vrlo velik.”, objasnio je svoj stav Sessa.

Na pitanje kako gleda na činjenicu da takvu funkciju bira politika, Sessa je rekao “neki standardi Vijeća Europe govore” kako predsjednik Vrhovnog suda predstavlja sudstvo, a nije “predsjednik svih predsjednika niti sudaca niti je vladar sudbene vlasti” te dodao kako su Ustav i zakon vladari sucima. 

“Nije svugdje tako, ali neka tradicija pokazuje da se glas struke uvažava, dakle ne dovodi se u pitanje.” 

Leave a Comment

Your email address will not be published.