Državni izborno povjerenstvo isplačuje strankama naknade za izbornu kampanju, nekima uskratio isplatu dok ne uklone ispravke - Kanal 5

Državni izborno povjerenstvo isplačuje strankama naknade za izbornu kampanju, nekima uskratio isplatu dok ne uklone ispravke

Državno izborno povjerenstvo objavilo je kako od 54 sudionika srpanjskih izbora za Hrvatski sabor pravo na naknadu ima njih 18, isplatu je, međutim odobrilo za njih 12, dok ju je za šest privremeno obustavilo.

U prvoj skupni su, među ostalima, HDZ i Možemo!, a u drugoj Restart koalicija, Domovinski pokret Miroslava Škore, Most, koalicija SSIP-Fokus-Pametno.

Nakon što je detaljno ‘pročešljalo’ financije svih izbornih sudionika, DIP je isplatu naknade odobrio HDZ-u 8, 9 milijuna za 66 zastupnika, Platformi Možemo! 766 tisuća kuna za sedam zastupnika, SDSS-u 405 tisuća kuna za tri zastupnika, HNS-u i Reformistima po 135 tisuća kuna za po jedno zastupničko mjesto, te neovisnoj listi Željka Glasnovića 22.500 kuna.

DIP je isplatu odobrio i za petero zastupnika nacionalnih manjina; puni iznos naknade, po 135 tisuća kuna dobit će Furio Radin i Veljko Kajtazi, zastupnici talijanske i 12 manjina (austrijske, bugarske, njemačke, poljske, romske, rumunjske, rusinske, ruske, turske, ukrajinske, vlaške i židovske).

Umanjeni iznos, odnosno onoliko koliko su stvarno potrošili, dobit će Robert Jankovics 111. 700 kuna, Vladimir Bilek 134. 918 kuna i Ermina Lekaj Prljaskaj 88.290 kuna, zastupnici mađarske, češke i slovačke te zastupnica albanske, crnogorske, srpske, slovenske i makedonske manjine.

Za svako osvojeno zastupničko mjesto, stranke, neovisne liste i kandidati, dobivaju naknadu od 135 tisuća kuna, stranke i neovisne liste koje nisu izborile mjesto u Saboru, ali su dobile više od pet posto važećih glasova u jedinici u kojoj su se natjecale, 22. 500 kuna.

S obzirom na broj osvojenih zastupničkih mjesta, DIP je utvrdio da Restart koalicija ima pravo na naknadu u iznosu od 5, 5 milijuna kuna, Škorin DP na 2, 2 milijuna, Most NL na 1, 1 milijun, koalicija SSIP/Fokus i Pametno na 405 tisuća kuna, te da umanjeni iznos naknade, od po 20. 250 kuna pripada Idrisu Sulejmaniju i SDA-Hrvatske, ali im je uskratio isplatu dok ne ispune određene obveze.

Restart koaliciji ‘zamjera’ da nije prikazala troškove oglašavanja od 4.617 kuna i 1.250 kuna, da nije prikazala prihod od 4.617 kuna od Primorsko goranskog saveza-PGS s kojim je bila u koaliciji.

Kod Škorina Domovinskog pokreta, utvrdio je da nije prikazao prihode u ukupnom iznosu od 56.783 kuna, te troškove, odnosno 87 računa, u ukupnom iznosu od 64.728 kuna. Među njima je i ugovor o donaciji sa župom Granešina u iznosu od četiri tisuće kuna.

Nadzorom financija Mosta NL, utvrđeno je da ta stranka nije prikazala trošak Hrvatskog društva skladatelja zaštite autorskih muzičkih prava od 270 kuna, da je zaprimila nedozvoljenu donaciju od političke stranke LOZA u iznosu od 21.250, da ju je doznačila u državni proračun, ali izvan zakonskog roka.

Kod koalicije SSIP/Fokus i Pametno utvrđeno je, uz ostalo, da nije prikazala troškove putnih naloga u iznosu od 9.835 kuna itd.

Leave a Comment

Your email address will not be published.