Drastičan skok inflacije u Hrvatskoj u odnosu na zadnjih 14 godina - Kanal 5

Drastičan skok inflacije u Hrvatskoj u odnosu na zadnjih 14 godina

Cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju mjerene indeksom potrošačkih cijena u ožujku su u odnosu na isti lanjski mjesec u prosjeku porasle za 7.3 posto, objavio je Državni zavod za statistiku. To je najviša inflacija od ljetnih mjeseci 2008. godine. 

U odnosu na veljaču potrošačke cijene su u prosjeku više za 2.1 posto. U prvom tromjesečju u odnosu na isto razdoblje 2021. godine cijene su u prosjeku više za 6.4 posto. Cijene hrane koje uključuju i bezalkoholna pića, koje čine četvrtinu potrošačke košarice, porasle su 10.3 posto na godišnjoj razini te su imale najveći doprinos stopi porasta godišnjeg indeksa (+2.8-postotna boda).

Očekivano, cijene prijevoza, prije svega zbog cijena goriva, porasle su za 14.4 posto, uz doprinos rastu od 2.12 postotnih bodova, te cijene stanovanja, vode, električne energije, plina i ostalih goriva (+0.64 postotna boda) uz godišnji rast od 3.8 posto.

U odnosu na veljaču najviše su u prosjeku porasle cijene odjeće i obuće, za 12.2 posto, prijevoza za 5.3 posto te u restoranima i hotelima, 1.8 posto.

“Uz ranije prisutne inflatorne pritiske, generirane rastom cijena energenata i hrane, u trenutnom okruženju geopolitičkih sukoba i izrazite neizvjesnosti glede trajanja i ishoda, inflatorni pritisci su sada sve snažniji. Iako je vlada poduzela određene mjere, uslijed rasta cijena energenata, za ublažavanje udara na potrošače, izravan utjecaj kroz prelijevanje cijena energije i hrane s globalnih tržišta je neizbježan”, kažu analitičari Raiffeisen banke.

Leave a Comment

Your email address will not be published.