Karl Nehammer postao novi austrijski kancelar - Kanal 5

Karl Nehammer postao novi austrijski kancelar

Izvor: Joe Klamar / AFP

Dosadašnji ministar unutarnjih poslova Karl Nehammer postao je novi predsjednik Austrijske narodne stranke (ÖVP) i novi austrijski kancelar.

Nehammer je na mjestu predsjednika stranke zamijenio donedavnog kancelara Sebastiana Kurza, koji je jučer odstupio sa svih političkih funkcija, a na mjestu kancelara Alexandra Schallenberga, koji je također, nakon nepunih dva mjeseca, odstupio s dužnosti kancelara.

Schallenberg, koji je objasnio da je odstupio sa svog položaja kako bi funkcija predsjednika ÖVP-a i kancelara bila ponovno ujedinjena u jednoj osobi, vraća se na svoj staru dužnost ministra vanjskih poslova, s koje je bio zamijenio Kurza.

Karl Nehammer slovi kao žestoki protivnik ilegalnih migracija i islamističkog ekstremizma. U tu svrhu je kao ministar unutarnjih poslova započeo s temeljitom reformom Ureda za zaštitu ustavnog poretka.

Prema mišljenjima analitičara, Nehammer slovi kao suradnik bivšeg kancelara Kurza, ali ne spada u najuži krug njegovih suradnika. Za razliku od Kurza, Nehammer, kako se navodi u analizi agencije dpa, raspolaže dobrim kontaktima prema Socijaldemokratskoj stranci Austrije (SPÖ), s kojom je ÖVP do 2017. tvorio austrijsku saveznu vladu.

Leave a Comment

Your email address will not be published.