DORA RUBIĆ Osmislila sam vedru i pozitivnu zimsku priču, prekrasnih materijala i boja, koja će uljepšati i ugrijati hladne dane koji su pred nama - Kanal 5

DORA RUBIĆ Osmislila sam vedru i pozitivnu zimsku priču, prekrasnih materijala i boja, koja će uljepšati i ugrijati hladne dane koji su pred nama

Desetljećima je vrlo poznata zagrebačka modna priča upravo ona koja nosi naziv Modni salon Dora, a na korak dva od Kamenitih vrata. Kreirati i djelovati gotovo trideset godina već je samo po sebi uspješna poslovna i životna priča. Usprkos situaciji s koronakrizom i potresom, Dora Rubić nastavlja dizajnirati s jednakom ljubavlju i entuzijaznom, najviše modele jedinstvenih kaputa ženstvenog kroja i od najfinijih prirodnih materijala po čemu je brand Dora prepoznatljiv na tržištu. Unikati ili male serije, sa zanimljivim umjetničkim stilom te svevremenski, baš kao što je istaknuto i u New York Timesu koji ih je uvrstio u prilog 36 Hours in Zagreb.

Većina naših klijenata su turisti iz cijeloga svijeta, materijale nabavljam uglavnom iz Italije, tako da sam utjecaj pandemije osjetila i prije ožujka, kada smo morali zatvoriti dućan, prilagoditi poslovanje i odgoditi planove vezane za proljetno ljetnu kolekciju. 

Jeste li uspjeli krenuti u nove poslovne i kreativne izazove ?

Planova i novih ideja za dizajn nikada nisam imala više i jedva sam čekala započeti s normalnim radom u salonu. Situacija me potaknula i na neke dugo odgađane projekte, kao što je pokretanje web shopa koji mi je trenutno glavna preokupacija. Nova, zimska kolekcija najljepših kaputa je već pri kraju i jedva čekam njeno predstavljanje. 

Kako su mjere socijalne distance utjecale na Vas osobno i rad ? 

Na mene osobno i moj kreativni rad, distanciranje i zatvaranje je utjecalo jako pozitivo. Uspjela sam jasnije odvojiti bitne stvari od nepotrebnog stresa, imala sam vremena posvetiti se nekim davno zaboravljenim idejama i opet se zaljubiti u svoj posao. Što se tiče salona, jedno vrijeme su zaposlenice radile kod kuće, prodaju sam prebacila na web stranicu i društvene mreže, često sam bila u radioni, šivala pamučne maske i razvozila iskrojene i gotove stvari na nekoliko strana. Nakon ponovnog otvaranja, trudila sam se omogućiti što normalnije uvjete i tok rada, uz naravno, sve propisane mjere. 

Kako ste proveli ljetne mjesece ?

Ljetni mjeseci su bili prava kombinacija rada i odmora. U lipnju sam izlagala na 55. Zagrebačkom salonu primijenjene umjetnosti i dizajna te u sklopu toga organizirala modnu reviju. Uživala sam na Lošinju s laptopom u krilu, uređivala web shop i iskoristila maksimum od toga što nema turista u Zagrebu. U kolovozu sam s mužem i prijateljima bila na najboljem ljetovanju ikad (bez laptopa) gdje sam napunila baterije za sve izazove koje mi ostatak ove godine nosi.

Kako se opuštate i rješavate stresa od korone i poslovnih obaveza ?

Iskreno, veliki stres od potresa je u sekundi iskorijenio moj stres od korone i posla. Najviše me inače opušta bilo kakav kontakt s prirodom (i klupica u parku je ok), šetnja, vježbanje, isključen zvuk na mobitelu, gledanje u daljinu, ledeni tuš i puno smijeha.

Koliko god se trudila „standardizirati“ radne dane, svaki je uglavnom različit. Najčešće je to kombinacija krojenja, organizacije posla, prodaje, sastanaka, proba, nabave, pisanja mailova, sređivanja knjiga i računa te obavljanja raznih, naizgled suludih poslova, kao što su traženje idealnog mirisa za prostor ili fonta za natpis u izlogu. Radni dan volim započeti ili završiti treningom koji me uvijek digne i razbistri misli.

Kako bi opisali i predstavili svoj modni rukopis i predstavili brand ?

Ženstvenost, unikatnost, kvaliteta i bezvremenski stil koji ne izlazi iz mode. Proizvodimo kompletnu žensku odjeću, ali s posebnim naglaskom na kapute i balonere za sva godišnja doba. Ne volim zimu, ne volim kratke dane i trudim se da svaki kaput koji izađe iz naše radione nekoga razvedri, makar samo u prolazu. Sretna sam što skoro svaki komad koji napravimo, može nositi djevojka od 18 godina ili gospođa od 81, ovisi uz što ga kombinira, a kombinacija ima beskonačno mnogo. Zadnjih nekoliko godina radimo svoje originalne, vesele i već prepoznatljive umjetničke printeve za proljetne i ljetne kolekcije.

A svoj osobni modni stil… ?

Dosta je raznolik, ovisi o prigodi, raspoloženju i dnevnom rasporedu. Volim nositi šarena odijela, elegantne kostime, sakoe ili haljine koje onda, zbog praktičnosti, kombiniram uz jednostavne majice, traperice, ruksak, niske cipele ili tenisice. Naravno, obožavam sve svoje kapute i balonere, odlično se u njima osjećam i često su glavni dio odjevne kombinacije.

Jeste li i koliko aktivni na društvenim mrežama i koliko su važne za poslovne aktivnosti? 

Društvene mreže su odlične za predstavljanje i promociju samog branda i svih proizvoda. Danas je vrlo važno biti aktivan, redovito objavljivati i biti što više dostupan što većem broju ljudi. Uz web, imam otvorene Facebook i Instagram profile, svakodnevno ih koristim za komunikaciju s ljudima. Smatram ih izuzetno korisnima, ali, kao pravi krojač, i dalje najviše pažnje i vremena posvećujem osmišljavanju i izradi samog proizvoda.

Pozitivne reakcije i potpora klijentica su uvijek dodatan poticaj za dati sve od sebe. Na sve ove negativne događaje sam gledala kao na jedan izazov iz kojeg se može izroditi nešto novo, uzbudljivo i zanimljivo. Imajući to na umu, osmislila sam vrlo vedru, pozitivnu, zimsku priču, prekrasnih materijala i boja, koja će uljepšati i ugrijati hladne dane koji su pred nama.

Kakvi su Vam planovi za ovu modnu i poslovnu sezonu i do kraja godine ?

Upravo sam dovršila mini kolekciju za predstavljanje na Zlatnoj igli, reviji zagrebačkih obrtnika. U izradi je i kolekcija zimskih kaputa jarkih, veselih boja, ženstvenih krojeva koji bi trebali osvanuti i na dugo iščekivanom web shopu. Planova je mnogo, bit će tu sigurno još nekih iznenađenja, a bliži nam se i još jedan, uvijek besprijekoran, Zagreb Fashion Destination. 

Leave a Comment

Your email address will not be published.