DOGODILO SE NA DANAŠNJI DAN Prije 140 godina Zagreb je pogodio velik potres - Kanal 5

DOGODILO SE NA DANAŠNJI DAN Prije 140 godina Zagreb je pogodio velik potres

Na današnji dan prije 140 godina grad Zagreb pogodio je veliki potres. Usmrtio je tri osobe, a oštećeni su gotovo svi tadašnji objekti u gradu. Ljudi su se u grad počeli vraćati tek u prosincu kad se nastavilo i s nastavom u školama.

“Deveti studena 1880. biti će u povjesti grada Zagreba crnimi slovi upisan. U 7 sati i 35 časova zbio se užasan potres i trajao do 30 secunda, a bio mu je pravac od sjevero-zapada na jugo-istok. Kao što je danas vrieme žalostno, tako se je i nad gradom Zagrebom žalost nadvila. Sitna kiša, što s neba sipi, mislio bi da su suze; da samo nebo plače.”, pisalo je 9. studenog 1880. u tadanšnjim dnevnim novinama Obzoru.

Na ovaj događaj podsjetili su seizmolozi Geofizičkog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu.

Od detalja izdvojit ćemo samo činjenicu da se u Zagrebu tada potres osjetio intenzitetom od VIII stupnjeva EMS-98 ljestvice. Osjetio se, primjerice, i u Vukovaru udaljenom 235 km od epicentra intenzitetom V° EMS-98 ljestvice, a u Češkim Budjeovicama stale su dvije ure njihalice i ura na crkvenom tornju. Potres su osjetili i u Dubrovniku, 397 km od epicentra.

“Posljedci ovoga potresa bijahu užasni. Iza prvoga udarca uzvitlala se cielim gradom silna prašina; dimnjaci i silno ciglovje popadaše s krovova, vatrobrani zidovi porušiše se te pokriše ulice ruševinom”, stajalo je u izvještaju tiskanom na 141 stranici.

Od ukupno 3.670 objekata gotovo svi su oštećeni, a 12,6 posto zgrada je teško oštećeno. Dva dana kasnije dogodio se snažan naknadni potres koji je dodatno uznemirio građane, a u godini dana nakon glavnog potresa osjetilo se oko 200 naknadnih potresa.

Leave a Comment

Your email address will not be published.