Dogodilo se na današnji dan; Dan mladosti, 25. svibnja - Kanal 5

Dogodilo se na današnji dan; Dan mladosti, 25. svibnja

25. svibnja se u bivšoj Jugoslaviji obilježavao kao Dan mladosti i rođendan predsjednika i maršala Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije (SFRJ) Josipa Broza Tita. Nostalgični pojedinci i udruge i nakon raspada bivše savezne države svake godine obilježavaju 25. svibnja posjetom mnogih partizanskih i antifašističkih spomen obilježja, prisjećajući se za njih povijesnih događaja u bivšoj Jugoslaviji.

Dan mladosti je bila priredba i sastavni dio kulta ličnosti u čast Josipa Broz Tita u Jugoslaviji. Štafeta mladosti je palica koja je nosila kroz cijelu Jugoslaviju, da bi se svake godine 25. svibnja dodjeljivala jugoslavenskom predsjedniku Josipu Brozu Titu. Taj datum proglašen je njegovim rođendanom, premda je Tito stvarno rođen 7. svibnja.

Štafeta mladosti uvedena je još 1945. godine, a na osobnu Titovu inicijativu, 1957. godine događaj je proglašen “Danom mladosti”. Do Titove smrti 1980., štafeta mu se osobno dodjeljivala na stadionu JNA u Beogradu, a poslije njegove smrti, štafeta se predavala predsjedniku takozvanog Socijalističkog saveza omladine Jugoslavije.

Godine 1987. u Sloveniji je izbio neviđeni skandal kada je objavljen službeni plakat za “Dan mladosti”, budući je podsjećao na plakate njemačke nacionalsocijalističke stranke kada je ona bila na vlasti. Sljedeće 1988. godine, posljednji je put ‘Štafeta’ za “Dan mladosti”, te je godine ukinuta ta desetljećima vrlo popularna manifestacija.

Dan Mladosti se ponegdje i danas obilježava. U Hrvatskoj se redovito nekoliko tisuća Titovih obožavatelja skuplja u Kumrovcu, rodnom mjestu Josipa Broza Tita, kako bi obilježili godišnjicu njegova rođenja. Ondje se mogu i kupiti brojni suveniri poput majica, slika i knjiga, a organizatori procjenjuju da se svake godine okupi gotovo 15 tisuća posjetitelja iz Hrvatske, drugih zemalja nastalih raspadom Jugoslavije i brojni turisti.

Na jednoj od stadionskih proslava izveden je i kasnije općenarodni hit  Đorđa Balaševića ‘Računajte na nas’, a jednako tako vrijeme je obilježila hitoidna pjesna koju je izveo Zdravko Čolič, a napisali Đorđe Novković i Mira Alečković ‘Druže Tito, mi ti se kunemo’.

Kako je to izgledalo pogledajte na sljedećem linku snimku završne proslave sleta na stadionu u Beogradu gdje se štafeta predavala Josipu Brozu Titu.

Leave a Comment

Your email address will not be published.