DOBRA VIJEST Ovaj mjesec ranija isplata mirovina, stiže energetski dodatak - Kanal 5

DOBRA VIJEST Ovaj mjesec ranija isplata mirovina, stiže energetski dodatak

U petak počinje isplata mirovina za travanj 2022. korisnicima računa otvorenih u poslovnim bankama, objavio je Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje (HZMO).

Inače, isplata je prije pandemije bila oko 11. u mjesecu pa je pomaknuta na 8. u mjesecu, no kako je tada nedjelja, mirovine sada stižu prije vikenda.

Umirovljenici su u travnju dobili 2.701 kunu mirovine u prosjeku, što je 53 kune više kao rezultat prvog ovogodišnjeg usklađivanja prema rastu cijena i prosječne plaće s indeksacijom od 2,24 posto. Prosječna mirovina bez isplata u inozemstvo iznosi 3.040 kuna, odnosno 60 kuna više nego prije usklađivanja, javlja mirovina.hr.

S uvećanom mirovinom za ožujak stigli su i zaostaci za svibanj i veljaču pa su umirovljenicima na račune tako sjele tri “povišice” dok će im sada u svibnju sjesti samo jedna.

Primjerice, ako je mirovina od 2.250 kuna usklađivanjem porasla 50 kuna, u travnju je stiglo 150 kuna više, ukupno 2.400 kuna, a sada će u svibnju mirovina do idućeg usklađivanja iznositi 2.300 kuna.

Umirovljenicima ovoga mjeseca stiže i energetski dodatak, no točan datum isplate ove jednokratne pomoći još uvijek nije poznat. Energetski dodatak dobivaju umirovljenici čija mirovina ne prelazi 4.000 kuna i to u četiri platna razreda u iznosima od 400, 600, 900 i 1.200 kuna, ovisno o visini mirovine

Na dodatak imaju pravo samo oni koji primaju hrvatsku ili hrvatsku i inozemnu mirovinu, koji nisu u radnom odnosu te imaju prebivalište u Hrvatskoj. Pomoć u svibnju bit će isplaćena samo domaćim umirovljenicima, dok će se oni s inozemnim faktorom (mirovinom ili radnim stažem u inozemstvu temeljem kojeg mirovinu ne primaju, ali o tomu moraju dati izjavu HZMO-u) dodatak dobiti u srpnju.

Leave a Comment

Your email address will not be published.