Dobitnik Nobelove nagrade za ekonomiju Joseph Stiglitz tvrdi da Hrvatska ne treba uvesti euro, ne trebaju vam krediti, nego bespovratna sredstva iz EU-a - Kanal 5

Dobitnik Nobelove nagrade za ekonomiju Joseph Stiglitz tvrdi da Hrvatska ne treba uvesti euro, ne trebaju vam krediti, nego bespovratna sredstva iz EU-a

Američki makroekonomist i dobitnik Nobelove nagrade za ekonomiju Joseph Stiglitz izjavio je na Europskom forumu Alpbach da Hrvatska ne bi trebala uvesti euro jer time gubi mogućnosti fleksibilnosti u odgovoru na gospodarsku krizu.

Stav dobitnika Nobelove nagrade potpuno je u suprotnosti sa stavovima guvernera Hrvatske narodne banke Borisa Vujčića, ali i hrvatske vlade, koji zagovaraju žurno uvođenje zajedničke europske valute.

„Treba li Hrvatska uvesti euro? Apsolutno ne! Euro oduzima dva važna instrumenta neophodna u prilagođavanju gospodarstva na šokove. Oduzima mogućnost promjene tečaja te joj oduzima monetarnu politiku, a time i mijenjanje kamatnih stopa.“, izjavio je Stiglitz.

Joseph Stiglitz je i bivši glavni ekonomist Svjetske banke i ekonomski savjetnik demokratskog predsjednika Billa Clintona, a bio je jedan od govornika u austrijskom mjestu Alpbach gdje je održan godišnji forum ekonomski forum posvećen gorućim globalnim izazovima.

Zanimljivo je kako ovo nije prvi put da nobelovac Stiglitz kritizira monetarnu i fiskalnu politiku Hrvatske.

Tijekom posjeta splitskom sveučilištu u svibnju 2015. godine kritizirao je „politiku stezanja remena“ koju je provodila Hrvatska, ocijenio je pogrešnom te prognozirao da će dovesti do društvene i ekonomske depresije, i pogodio.

Nobelovac je kritizirao je HNB ustvrdivši da je fokusiran na održavanje niske inflacije čime zanemaruje zapošljavanje i rast, te se negativno izrazio o kreditima u švicarskim francima i stranoj valuti koji se nude hrvatskim građanima.

„Uz sve sadašnje dugove ne trebaju vam krediti, nego bespovratna sredstva.“, istaknuo je nobelovac Stiglitz.

Leave a Comment

Your email address will not be published.